Cyber hírek

  • 2001. december 20.

Külpol

Lomográfia Lomográfiai Követség nyílt Budapesten a Bank Center irodaházban. A képviselet a kultikus szovjet analóg fényképezőgép internetes szektájának hazai fellegvára.
A lomográfusok (www.lomography.com) kiterjedt online közösséget alkotnak, céljuk bolygónk portréjának elkészítése fényképek millióinak segítségével.

n Szibériai valóságshow Röviddel a szinte egész Moszkvát lázban tartó első orosz reality show, az Üvegfal mögött befejeződése után a szibériai Irkutszk újságírói úgy döntöttek, hogy egy hajléktalan életét mutatják be egy hasonló műsorkeretében - adta hírül az Origo. A moszkvai produkcióval ellentétben ez aműsor nem lesz látható a televízióban, hanem az interneten és a sajtóban követhetik nyomon az eseményeket az érdeklődők. Az ötletgazdák a luxuskörnyezetben játszódó szappanoperák mesterséges világával szemben a nyers valóságot akarják bemutatni, és száz hajléktalan jelentkező közül választották ki az 50 éves Viktor Kaurovot, aki diplomás mérnökként évekkel ezelőtt került a társadalmi létra legaljára.

n A rasszizmus tanulható Amerikai pszichológusok szerint a rasszizmus az evolúció egyik mellékterméke, tanult folyamat - adta hírül a Stop. Szerintük a fajgyűlölet nincs beprogramozva az emberi agyba, hanem abból az ösztönös hajlamból alakult ki, amelynek elsődleges célja az emberi együttműködési szándék felismerése volt. A pszichológia korábban azt feltételezte, hogy az ember egyik agytekervénye automatikusan felismeri és megjegyzi azoknak az embereknek a rasszát, akikkel az illető találkozik. Az amerikai pszichológuscsoport kísérletekkel igazolta, hogy egy olyan mesterséges társadalmi környezetben, amelyben az együttműködési szándék nem utal egyértelműen egy bizonyos fajra, jelentősen csökkenteni lehet az adott fajjal összefüggésbe hozható fogalmak skáláját, azaz a rasszizmus intenzitását. A kísérletek azt is megmutatták, hogy egy új együttműködés erősebb lehet, mint a faji összetartás, ha az együttműködő tagok valamilyen közös külső jellemzővel rendelkeznek. Összességében tehát a faji megkülönböztetés az evolúció mellékterméke, amely a személyes tapasztalatok alapján tanulható - és felejthető.

n Földközelben egy aszteroida Harminckét éve nem közelítette meg a Földet egy aszteroida olyan távolságra, mint vasárnap reggel az 1998 W-T24 jelű kisbolygó. Az aszteroida 1,8 millió kilométer távolságba került a Föld felszínétől, ez mindössze 4,5-szöröse a Föld-Hold távolságának - jelentette a japán nemzeti csillagvizsgáló Tokióból. A durván egy kilométer átmérőjű kisbolygó 222 napig tartó Nap körüli keringése során vasárnap jutott a legközelebb a Földhöz, de szakértők szerint az égitest közeledése semmilyen veszélyt nem hordoz, és az elkövetkező 100 évben sem várható ütközés. Az 1998 W-T24-et az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA folyamatosan figyeli, mert egyes feltételezések szerint a Vénusz és a Merkúr megváltoztatta az aszteroida keringési pályáját. Az 1999 R-D32 aszteroida 1969-ben másfél millió kilométernél is közelebb került a Földhöz.

n Elsüllyedt város Egy évezredekkel ezelőtt lakott, eddig ismeretlen város maradványait fedezték fel kanadai kutatók a Karib-tenger mélyén, Kuba partjainak közelében. A kutatók mini-tengeralattjárókkal fésülték át a tenger fenekét a kelet-kubai Guanahacabibes-félszigetnél, és 600 méter mélyen mintegy hatezer éves romokra bukkantak, amelyek egy nagyméretű városközpont maradványainak tűnnek: körben elhelyezkedve nagy, piramis formájú gránittömbök fekszenek a víz alatt. A város egy gigantikus vulkánkitörés következtében kerülhetett víz alá. A felfedezés igazolhatja, hogy Kuba szigetét évezredekkel ezelőtt egy, a mexikói Yucatán-félszigetről kiinduló földnyelv kötötte össze az amerikai szárazfölddel.

n Elfogott vírusírók Az izraeli rendőrség letartóztatott négy tizenéves fiatalt, akiket a világszerte sok ezer gépet megfertőző I Worm.Goner vírus elindításával vádolnak. A vírusírók úgy buktak le, hogy a vírusba beleírták az internetszolgáltatójuknál regisztrált felhasználói nevüket. A Goner féregvírus képernyővédőnek álcázza magát, és az Outlook levelezőprogram, illetve az ICQ csevegőprogram útján terjed. Törli a gépről a vírusirtó programokat, és elosztott támadásra alkalmas szoftvert telepít. A Goner szerzői az izraeli törvények alapján akár ötéves börtönbüntetést is kaphatnak.

n Bébidizájn Az Egyesült Államok után Anglia is engedélyezte a humán embriók genetikai tervezését, vagyis hogy egy súlyos örökletes betegségben szenvedő gyerek gyógyításának érdekében anyja mesterségesen megtermékenyített petesejtjei közül a donornak genetikailag legalkalmasabb embrió kapja meg az emberré válás esélyét - adta hírül az Index. A bébidizájnnak is nevezett eljárás lényege az, hogy a mesterségesen megtermékenyített petesejteket a beültetés előtt különféle szűrővizsgálatoknak vetik alá: először is kiszűrik azokat, amelyek hordozzák a testvér betegségéért felelős génhibát, a második lépésben pedig azt is megvizsgálják, hogy az embrió szövettanilag mennyire kompatibilis testvérével, ily módon kiválasztva a donornak legalkalmasabb "verziót". A kiválasztott embrióból már az anyaméhben donor lehet: a köldökzsinórból vett ősvérsejtekkel gyógyíthatják beteg testvérét. Ha ez nem sikerül, a megszületett baba akár csontvelődonorként is szóba jöhet, végül azonban őt is fel kell nevelni. Az eljárás során létrehozott összes többi embriót kidobják.

n Világtévé Egyelőre csak a Duna Televízió műsorát közvetíti a múlt héten jelentős kormányzati támogatással indított Magyar Internet VilágTv (www.vilagtv.hu) az interneten, ám a szolgáltatás - a nyáron elindított magyar világrádióhoz hasonlóan - a későbbiekben a többi magyar televíziós adást is elérhetővé kívánja tenni.

n Biodízel Egy zsír- és olajszemétben bővelkedő brit bolthálózat újra feldolgozott csirkezsírral és főzőolajjal fogja meghajtani a teherautóit. Az anyagokat egy kémiai eljárás segítségével alakítják dízellé és glicerinné, ezért használatukhoz nem kell átalakítani a teherautók motorját.

n Feleségárverés Egy 24 éves birminghami üzletasszony elfoglaltsága miatt internetes árverésen próbált férjet találni magának: az eBay online aukciósház azonban tízmillió fontnál törölte az ajánlatot, és a szüzességüket, illetve a lelküket áruba bocsátókhoz hasonlította a családalapítás bizarr formáját választó hajadont.

n Névszponzoráció Marketingtörténelmi határvonalat lépett át a gumiabroncsairól ismert Dunlop cég kanadai leányvállalata: pénzt ajánl azoknak az eleve Dunlop vezetéknevű embereknek, akik hajlandók azt hivatalosan Dunlop-Tire-re, vagyis Dunlop-Gumiabroncsra változtatni.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.