Kulturális hírek

  • 2001. december 20.

Külpol

A TOLERANCIA DíJA Az Autonómia Alapítvány idei Tolerancia-díjának nyertesei: egyéni teljesítményéért Rádai Eszter (Magyar Rádió), Szádvári Lídia (Fórum Film) és Varró Szilvia (a Magyar Narancsban megjelent írásaiért, immár a Magyar Hírlap munkatársaként), a kollektívák közül pedig a Beszélő (a Zádori Zsolt szerkesztette roma dossziéért), az Info Rádió (Puporka Lajos kisebbségi és emberi jogi magazinjáért), az RTL Klub (Lázs Sándor és a nemrég elhunyt Hégető Honorka egy-egy Akták-filmjéért) és az M 1 (a Théma-sorozatért járó díjat Vitézy Zsófia vette át).n MEGHALT STEFAN HEYM 88 éves korában elhunyt Stefan Heym: az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb német íróját Izraelben, egy Heine-konferencia szünnapján érte szívroham. Heym német zsidó kereskedő fiaként, Helmut Flieg néven született, a nácik elől Csehszlovákián keresztül az USA-ba menekült, s amerikai katonaként vett részt hazája felszabadításában.
1951-ben Kelet-Berlinbe települt. Legismertebb művei, az Ahasvérus, az Öt nap júniusban és a sztálinizmus parabolájaként értelmezhető Dávid király krónikája magyarul is olvashatók. Az 1953-as kelet-berlini munkásfelkelésről szóló, 1965-ben írott Öt nap... 1974-ben jelent meg Nyugaton, s magyarul is előbb, mint az NDK-ban. Hitt a szocializmusban, de a rendszer határozott kritikusa volt. Ellenezte Németország egyesítését. 1994-ben a demokratikus utódpárt színeiben bejutott a Bundestagba, ám egy év elteltével lemondott mandátumáról. Ekkor jelent meg dokuregénye Lenin és Trockij munkatársáról (Radek). Önéletrajzát (Nachruf) 1988-ban, utolsó regényét, a Pargfridert 1998-ban publikálta, ezt egy elbeszéléskötet követte: Immer sind die Weiber weg.

n FERT´D: VILÁGÖRÖKSÉG A Világörökség immár 124 ország 721 egyetemes értékű helyét tartalmazó listájára 31 újat vett föl Helsinkiben az UNESCO bizottsága, közöttük első ízben botswanait és izraelieket: Tsodilo százezer éves sziklarajzait, illetve Masada erődítményét és Acre iszlám óvárosát. Elfogadták Ausztria és Magyarország közös pályázatát, s így a Fertő/Neusiedler-tó vidéke is felkerült a listára. Akárcsak, többek között, a tivoli Villa d´Este reneszánsz palotája és kertje (Olaszország), az esseni Zollverein szénbánya ipari komplexuma (Németország), Mies van der Rohe brnói modernista épülete, a Tugendhat Villa (Csehország), Lamu városa, a legrégibb kelet-afrikai szuahéli település (Kenya), Vat Phou ezeréves templomegyüttese (Laosz), a Mogador néven ismert Essaouira 18. századi erődítménye (Marokkó), Jawor és Swidnica 17. századi templomai (Lengyelország), az Alto Douro-borvidék és Guimaraes történelmi városmagja (Portugália), a Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn-hegyvidék (Svájc), a Turkana-tó Nemzeti Park (Kenya), Szamarkand városa (üzbegisztán), a Kamcsatka-félsziget vulkánjai (Oroszország), az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek, és a dalai láma téli tartózkodási helye, a Potala-palota Tibet fővárosában, Lhasában.

n ÍR"SZÖVETSÉG: ÚJ VEZET´K A 71 fős választmány jelen lévő 50 tagjából 48 szavazott rá, így Kalász Márton József Attila-díjas költő-műfordítót választották a Magyar Írószövetség új elnökének. Munkáját a Szilágyi István, Mezey Katalin, Szakonyi Károly, Kiss Gy. Csaba, Szörényi László, Kolozsvári Papp László, Pomogáts Béla és Vasy Géza alkotta új elnökség segíti.

n MEGY A GYÛRÛ Londonban bemutatták A Gyűrűk Urát: Peter Jackson 270 millió dolláros trilógiájának első darabja az amerikai Ralph Bakshi 1978-as animációs verziója után a könyv második filmes feldolgozása. "Megpróbáltam megragadni Tolkien hangulatát azok számára, akik olvasták - nyilatkozta az új-zélandi rendező -, de nem akartam rabszolga módra interpretálni." A második és harmadik részt 2002, illetve 2003 karácsonyán mutatják be. Képünkön Gandalf, a varázsló szerepében Sir Ian McKellen.

A British Libraryben kiállítás nyílt Tolkien kézirataiból és leveleiből - ezek egyikéből kiderül, mennyire irritálta a sikert övező felhajtás. Szintén most kapott nyilvánosságot, hogy az író fia, a hagyatékot gondozó, 77 éves Christopher Tolkien állítólag már beszélni sem hajlandó az ő fiával, Simonnal, mert az helytelenítette, hogy apja semmilyen segítséget nem adott a filmprodukciónak.

n PISA TORNYA Tizenegy évi restauráció után megnyitották a látogatók előtt a pisai ferde tornyot. A belépő 15 euro (kb. 30 ezer líra, 4000 Ft), egyszerre 30 fős csoportokat engednek be 40 percre.

n SIENA FRESK"I Lenyűgözően szép, 1270-re datált freskókat találtak a sienai székesegyház alatt feltárt kápolnában, amikor eltávolították onnan a plafonig érő romhalmazt, mely a szakértők szerint hozzájárult ahhoz, hogy a képek jó állapotban őrződtek meg. Csak most, hogy tiszta a levegő, kezdenek porlani és helyenként leválni a falról, restaurálásukat ezért haladéktalanul megkezdték. A 180 négyzetmétert borító bibliai jelenetek elkészítésében valószínűleg nem vett még részt a Siena első nagy festőjének tartott Duccio di Buoninsegna, mert 1270-ben csak 15 éves volt.

n SALINGER LEVELEI A Sotheby´s New York-i árverésén nem kelt el J. D. Salinger 32 levele: a 250-350 ezer dollár értékűre becsült csomagért senki sem akarta megfizetni az aukciósház és az író lánya által meghatározott limitárat. Ez ahhoz képest meglepetés, hogy 1999-ben 157 ezer dollárért találtak vevőre a Zabhegyező szerzőjének szerelmes levelei.

n A TRIL"GIA DARABJAI A De Onderneming nevű belga társulat az Edinburghi Fesztivál után a Trafóban is bemutatja Agota Kristof franciául írott, de magyarul is olvasható műve, a Trilógia alapján készült előadásait: január 5-én A nagy füzetet, 6-án A bizonyítékot játsszák angolul, magyar feliratokkal.

n A R"ZSA ILLATA E címmel mutat be válogatást kortárs képzőművészeti gyűjteményéből - Almásy Aladár, Böröcz András, Bukta Imre, Cseke Szilárd, El Kazovszkij, Kelemen Károly, Koncz András, Mulasics László, Nemes Csaba és Szépfalvi Ágnes alkotásaiból - Somlói Zsolt és Spengler Katalin a Godot Galériában (V. ker., Madách u. 8.) január 11-ig.

Neked ajánljuk