Cyber hírek

  • 2002. július 18.

Külpol

Istenkáromlás Öt istenkáromló weboldalt számolt fel a múlt héten az olasz rendőrség. Mivel Olaszországban az istenkáromlás bűncselekménynek számít, az oldalak készítőire valószínűleg börtönbüntetés vár.
"Isten és Szűz Mária nevének említését rendkívül trágár szóhasználat előzte meg, nyíltan szexuális tartalmú képek környezetében szerepeltek a szent nevek" - áll az olasz rendőrség közleményében.

n Szintetikus vírus Amerikai kutatók kizárólag kémiai anyagok felhasználásával mesterséges poliovírusokat hoztak létre, melyek egérkísérletek során a természetes kórokozóhoz hasonlóan szaporodtak. A vírusok létrehozására a kutatócsoport olyan adatokat használt, melyek már évek óta ismertek, jelesül a gyermekbénulást okozó poliovírus genetikai kódját és térbeli struktúráját. Ennek alapján a kutatók elsőként a mesterséges vírus örökítőanyagát hozták létre kémiai úton, majd szétdarabolt emberi sejtekkel kombinálva létrejött a teljes kórokozó. A mesterséges vírusokat a különböző tesztek során nem lehetett a természetes kórokozóktól megkülönböztetni: az egerek ettől a vírustól is megbénultak és elpusztultak. Az eredmények Eckard Wimmer és kutatócsoportja szerint arra utalnak, hogy a genetikai adatok birtokában pusztán kémiai anyagok felhasználásával biológiai rendszerek építhetők.

n Szén-dioxid-süllyesztés Az üvegházhatást okozó gázok biztonságos kezelését teszteli Norvégia, amikor szén-dioxidot süllyeszt a tengerbe. Japán és amerikai kutatók segítségével több mint 5,4 tonnát juttatnak a gázból 800 méteres mélységbe a norvég partok mentén. A kísérlettel azt kívánják bizonyítani, hogy a szén-dioxidot ilyen mélységben úgy lehet raktározni, hogy az több száz évig sem jut ki az atmoszférába. Norvégiát Európa energetikailag legtisztább országaként emlegetik. Bár az ország Szaúd-Arábia és az Orosz Föderáció után a világ harmadik legnagyobb olajexportőre, területén nincsen olajtüzelésű erőmű. Az energiaigényt csaknem teljesen vízi erőművekkel és áramimporttal fedezik. Norvégia két legnagyobb olajcége, a Statoil és a Norsk Hydro már évek óta vizsgálja a szén-dioxid tengerbe süllyesztésének lehetőségét. A tenger alatti olajkutakba pumpálva nemcsak a kitermelés melléktermékeként keletkező gáztól szabadulhatnak meg, de az olajhozamot is növelhetik.

n Kokain és csúcstechnológia A legújabb csúcstechnológia segíti a kolumbiai drogkartellek munkáját az amerikai hatóságok szerint. Nyolc évvel ezelőtt a kolumbiai Caliban kábítószer-ellenes osztagok rajtaütöttek egy kokainbáró főhadiszállásán: az akció során lefoglaltak egy IBM AS400-as nagyszámítógépet. A gép - amilyet korábban kizárólag bankok használtak - fél tucat terminállal volt hálózatba kötve. Az Egyesült Államokba szállított gépen egy adatbázist tároltak, amelyben Kolumbiában tartózkodó amerikai diplomaták és ügynökök helyi és otthoni telefonszámai, valamint a cali telefontársaság teljes híváslistája szerepelt. A számítógépen futott egy adatgyűjtő szoftver is, amely a telefonközpont híváslistája és az amerikaiak, a kolumbiai hírszerzés és a bűnüldöző szervek tisztviselői között kereste a kapcsolatokat. A rendszer legalább 12 informátort szűrt ki, akiket rövidesen meggyilkoltak. Szervert találtak egy másik kartell vezetője, Archangel Henao rezidenciáján is, amelynek segítségével a csempészhajók és -repülők koordinálását végezték. A kartell százezer dollár értékben vásárolt mobil távközlési technológiát is: 12 bázisállomást, 16 - kamionokba és autókba szerelhető - mobilállomást, nyolc átjátszót és ötven rádiótelefont. A csempészek kódolt szöveges üzenetekkel tudatták a repülők és hajók vezetőivel, mikor és merre indulhatnak szállítmányukkal. Az üzenetekre vadászó amerikai kémrepülőgépeket radarjelző készülékekkel semlegesítették.

n Mesterséges földrengések Földrengéseket észleltek szombat és vasárnap éjszaka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a budapesti Szeizmológiai Obszervatórium szombat este negyed tizenegykor a Richter-skála szerinti 2,2-es földrengést, vasárnap háromnegyed tíz és éjfél között a Richter-skála szerinti 2,4-es értéket meg nem haladó földmozgásokat regisztrált. A rövid ideig tartó talajmozgások szombaton Pátroha és Aranyosapáti, vasárnap Kisvárda és környéke lakossága körében keltettek riadalmat, ám károk nem keletkeztek: sem a mentőket, sem a tűzoltóságot nem riasztották egyetlen helyre sem. A földmozgásokat föld alatti robbantások okozták - tudta meg az Index az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet (ELGI) illetékeseitől. A robbantásokra azért volt szükség, mert a visszaverődő rengéshullámok pontos információkat hordoznak a földkéreg szerkezetéről, amelyet egy nemzetközi litoszféraprojekt keretében vizsgálnak a geofizikusok. A földkéreg tanulmányozására sokáig csak a természetes eredetű földrengéshullámok vizsgálata kínált lehetőséget. A II. világháború után, amikor 1947-ben Helgoland szigetén, 1948-ban pedig a fekete-erdői Haslach közelében robbantással semmisítették meg a világháborúból visszamaradt lőszerkészleteket, kiderült, hogy a földkéreg kutatható mesterséges hullámforrásokkal is. Azóta a földkéreg kutatása külön tudományággá vált, jelentős kutatóprogramokat hajtottak végre, különösen Európa és Észak-Amerika területén. A szabolcsi méréssorozatban a múlt hét végén összesen 36 robbantásra került sor.

n Anonim internet A világ egyik legismertebb hackercsoportja, a Cult of the Dead Cow (www.cultdeadcow.com) politikai szárnya bejelentette: Six/Four néven hamarosan olyan alkalmazást mutatnak be, amely a fájlcserélő rendszerek működési elve alapján teszi utolérhetetlenné az internetezőt. A szoftveren keresztül teljesen anonim módon, visszakereshető nyomok nélkül érhető el az internet.

n Bőgőmajom Bőgőmajom született a Szegedi Vadasparkban; a faj ritkasága miatt az esemény igazi szenzációnak számít. Európában - hazánkat is beleértve - mindössze öt ország tíz állatkertjében tartják a fajt, a törzskönyvi adatok szerint ötvenhét egyedet. Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban látható, mostantól már három példány.

n Kis hiúz A beültetett fogamzásgátló ellenére életvidám kölyke született a veszprémi állatkert kárpátihiúz-párjának. A Jakabnak keresztelt kölyök születése nagy meglepetés volt az állatkert dolgozói számára, hiszen nem számítottak arra, hogy a természet keresztülhúzza óvintézkedéseiket. A fogamzásgátló beültetésére azért volt szükség, mivel az eurázsiai hiúzok Magyarországon fokozottan védettek, szaporításukhoz engedély szükséges.

n Mutáns békák Mutáns békák megjelenése állította újra a figyelem középpontjába a környezetszennyezés emberre és állatokra gyakorolt hatásait. A 43 amerikai államban és öt kanadai tartományban is regisztrált kétéltűek a kutatók szerint a mezőgazdaságban használt vegyi anyagok és egyes élősködők összejátszásának eredményeképpen növesztettek kettőtől eltérő számú hátsó végtagot.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.