Kulturális hírek

  • 2002. július 18.

Külpol

n VAN GOGH ÉVE Alig egy hónappal azután, hogy az amszterdami Stedelijk Museumban bezárult a nagy sikerű Van Gogh-Gauguin-kiállítás, bejelentették: jövőre, születésének 150. évfordulója alkalmából Van Gogh-évet rendeznek (1990-ben volt már ilyen, akkor a festő halálának századik évfordulója apropóján).
Az amszterdami Van Gogh Museumban februártól júniusig százötven festményt mutatnak be, többek között Rembrandt, van Ostade, Delacroix, Signac és Seurat műveit, amelyek hatást gyakoroltak Van Goghra. Az év második felében, a Stedelijk Museummal közös kiállításon pedig azt mutatják be, miként hatott ő a későbbi, modern festőkre. Egyúttal utakat szerveznek azokra a holland, belga és francia helyekre, amelyeknek közük volt életéhez és művészetéhez - beleértve barátja, dr. Gachet egykori házát a franciaországi Auvers-sur-Oise-ban, melyet a festő öngyilkossága évfordulóján, 2003. március 30-án megnyitnak a publikum előtt.

n MEGHALT ROD STEIGER A 77 éves korában elhunyt amerikai színész 1968-ban Oscar-díjat kapott a Forró éjszakában című Norman Jewison-krimi főszerepéért: egy déli kisváros fehér rendőrfőnökét alakította, aki a Sidney Poitier játszotta színes bőrű nyomozó mellett kénytelen megszabadulni faji előítéleteitől. Szerepelt Jewison F.I.S.T. és The Hurricane című filmjeiben is. Emlékezetes alakítást nyújtott A rakparton című, szintén Oscar-díjas Elia Kazan-filmben Marlon Brando mellett, akivel együtt tanult a New York-i Actors Studióban.

n gyász Hétfőre virradóra meghalt Fehér György filmrendező. Filmjei (a Szürkület, a Szenvedély) és televíziós rendezései (III. Richárd, Volpone, Barrabas, Nők iskolájaÉ) a szakma nagy tekintélyű mesterévé avatták. Színházi rendezőként is maradandót alkotott. Hiányozni fog. Már hiányzik.

n RUBENS REKORDJA 49,5 millió fontért kelt el a Sotheby´s londoni árverésén Rubens Az ártatlanok lemészárlása című képe, melyet 1609 és 1611 között festett a flamand mester. Hogy valóban ő, azt csak nemrég bizonyították be a szakértők, korábbi tulajdonosai ugyanis több mint kétszáz évig követője, Jan van den Hoecke művének hitték a képet. Egy inkognitóját őrző magángyűjtő vásárolta meg tízperces licit után, a legmagasabb összegért, amelyet eddig Nagy-Britanniában, aukción festményért fizettek. Ennél többért eddig csupán két festményt árvereztek el: Van Gogh Dr. Gachet portréja és Renoir A Moulin de la Galette-nél című művét New Yorkban.

n MICHELANGELO MEN"RÁJA A New York-i Cooper-Hewitt National Design Museum egyik eldugott helyiségéből, amit azelőtt a takarítók használtak, egy ismeretlen művészek világítóeszköz-terveit tartalmazó dobozból előkerült egy aláírás nélküli, de több szakértő által egybehangzóan Michelangelo-alkotásként azonosított rajz, amelyet 1942-ben négy másikkal együtt összesen 60 dollárért vásárolt meg a múzeum. A 43x25 cm-es, krémszínű papíron, fekete krétával, ecsettel és barna tussal készült rajz egy hétágú gyertyatartót ábrázol: talán a Medici-síremlékhez szánta a művész - a 16. században zsidó és keresztény házakban egyaránt használtak ilyet. A rajz értékét 12 millió dollárra becsülik; várhatóan egy éven belül kiállítják a múzeumban.

n MAGASLES Úgy láthatjuk bolygónkat, ahogy egyébként valószínűleg sohasem, a levegőből: Földünk a magasból címmel állították ki a Felvonulási téren a francia Yann Arthus-Bertrand többnyire 30-300 méter magasból készített fényképeit. Megtekinthető augusztus 20-ig, éjjel-nappal. (Cikkünket lásd a 33. oldalon.)

n NÉMET KÖR Az építész-világkongresszust megelőző rendezvények egyikeként Neue Deutsche Architektur. Eine Reflexive Moderne címmel kiállítás nyílt a berlini Martin-Gropius-Bau termeiben. Az egyesítés utáni német építészet eredményeit összegző tárlat szeptember 16-ig tart nyitva, majd ötéves, világ körüli turnéra indul.

Huszonöt év óta először fordult elő, hogy a német könyvpiac nem a növekedés, hanem a stagnálás jeleit mutatja - ez derül ki a Német Könyvkereskedők Tőzsdei Egyesületének most közzétett adataiból. 2001-ben összesen 9,4 milliárd euró forgalmat regisztráltak, ami 0,1 százalékkal kevesebb az azt megelőző évinél. Ezt mégis pozitívan értékelik, mert viszonylagos stabilitást mutat az újság- és folyóiratpiac helyzetéhez képest. A könyvesszakma ugyanakkor igyekszik levonni a szükséges következtetéseket a német tanulók olvasási és szövegértési képességeit elmarasztalóan értékelő PISA-jelentésből is.

Az 1977-1982 közötti időszakba, a német punk és új hullám hőskorába vezető kiállítással nyílt meg másfél évi renoválás után a düsseldorfi Kunsthalle: a Zurück zum Beton cím a S.Y.P.H. nevű zenekar egyik számát idézi. Hamburg és Nyugat-Berlin mellett akkoriban Düsseldorfban volt a legelevenebb a szcéna, innen indult a Der Plan, a ZK, a KFC, a Mittagspause, a Nichts, a Fehlfarben, a DAF és a Family 5 - utóbbi három idén nyáron vagy ősszel, hosszú szünet után ismét színre lép. A szeptember 15-ig nyitva tartó kiállítás fotók, filmek, hangfelvételek, dalszövegek, lemezborítók segítségével idézi fel a korszakot.

n KAPOLCS Július 26-tól augusztus 4-ig ismét vendégeket vár a Művészetek Völgye, azaz Kapolcs, Taliándörögd, Pula, Vigántpetend, Monostorapáti, Öcs: az 1989-ben indult fesztivál rendezői ezúttal a napijegyen túl bizonyos rendezvényekre kénytelenek 300 Ft-os belépőjegyet is kérni. A program megtölt egy SÚG"-különszámot, minden további részlet ott.

n NEANDERVÖLGY Csaknem 150 évvel a csontvázak felfedezése után Észak-Rajna-Vesztfáliában, pontosabban Kreis Mettmannban megnyitották a nagyközönség előtt a neandervölgyi barlangot, a 150 ezer évvel ezelőtt élt homo sapiens lakhelyét.

n DÍJ Stephen Hawking műve, a The Universe In A Nutshell nyerte a tízezer fonttal dotált idei Aventis-díjat: a tudományos könyvkiadás világában ez számít a legnagyobb presztízsű elismerésnek. A kozmológiába bevezető, népszerűen megírt és látványosan illusztrált kötetet a szerző kilencmillió példányban elkelt bestsellere, Az idő rövid története "folytatásának" tartják.

n KENYAI SZAPPAN Szappanoperát indít ENSZ-támogatással a kenyai televízió: a Heart and Soul elsődleges célja, hogy a csábítással, hűtlenséggel teljes történet segítségével felhívja a veszélyt az AIDS terjedésére.

n AKUSZTIKUS BECK Szeptemberben várható új albumának megjelenése előtt, a rajta hallható számok hangulatának megfelelő akusztikus turnéra indul augusztusban Beck. És ha igaz, mostantól minden héten egy új szerzeménye hozzáférhető lesz www.beck.com című honlapján. Első a sorban a The Golden Age.

n ARCHÍV HENDRIX A londoni legfelsőbb bíróság döntésének értelmében Jimi Hendrix családja visszanyerte az 1970-ben elhunyt gitáros korai, angliai munkássága fölötti rendelkezés jogát. Mostantól beleszólásuk lesz azoknak a felvételeknek a megjelentetésébe, amelyeket az ő közreműködésével készített a Curtis Knight and the Squires együttes az 1960-as évek közepén.

Figyelmébe ajánljuk