Cyber hírek

  • 2003. június 26.

Külpol

Linus a Linuxnál Linus Torvalds, a Linux operációs rendszer kiötlője hivatalosan is linuxos lesz: otthagyja a Transmeta vállalatot, ahol processzortervezéssel foglalkozott, és a jövőben az Open Source Development Lab (OSDL) munkatársaként immár hivatalosan is a Linux fejlesztését és népszerűsítését irányítja.n ´si sejtszervecske Első alkalommal bukkant prokarióta szervezetben organellumra, sejtszervecskére egy amerikai kutató - adta hírül az Index. A felfedezésnek különösen nagy a tudományos jelentősége, mert lehetséges, hogy felül kell bírálni miatta az általánosan elfogadott elképzelést a sejtevolúcióról.
Roberto Docampo, az illinoisi egyetem kutatója az Agrobacterium tumefaciens nevű egysejtűt tanulmányozta, mely a gyümölcsfák gyökérgolyvás megbetegedéséért felelős. A baktérium egyébként - DNS-átviteli eljárása miatt - a genetikusok kedvelt kísérleti alanya. Docampo ebben az egysejtűben bukkant a sok fejtörést okozó sejtszervecskére. A baktériumok ugyanis prokarióták, azaz egyszerű, sejtmag nélküli szervezetek. A prokarióták közös jellemzője, hogy DNS-ük a sejtben szabadon, diffúz állapotban található, és nincsenek sejtszervecskéik. Az evolúciós elméletek szerint ezek fejlődtek ki elsőként, majd az ősi prokarióta sejtek szimbiózisából, együttéléséből fejlődtek ki az eukarióta szervezetek. Ezek már rendelkeznek sejtmaggal, sejtszervecskékkel, és jóval nagyobbak a prokariótáknál; sejtszervecskéik a prokarióták bekebelezésével jöttek létre. A baktériumban talált organellum viszont gyakorlatilag megegyezik az egysejtű eukariótákban találhatókkal. A kutató szerint a felfedezésből arra lehet következtetni, hogy a prokarióták és az eukarióták közös ősre vezethetők vissza. Az organellum egyébként jelen van számos emberi betegség, például a malária, az álomkór vagy a toxoplazmózis kórokozójában is. Mivel az állati sejtek nem tartalmazzák, a sejtszervecske megfelelő célpont lehet ezen betegségek kemoterápiás kezelésében.

n Helyreigazítás az interneten Az Európa Tanács az egész online médiára, azaz a hírportálok, levelezőlisták és hírlevelek mellett még a legkisebb személyes blogokra (webnaplókra) is ki akarja terjeszteni a válaszadás jogát, amely a téves információk megjelenése után a sajtótermékek számára kötelezővé teszi a helyreigazítás közlésének biztosítását - adta hírül az Index. Az online médiára vonatkozó javaslat lényegében az Európa Tanács 1974-ben elfogadott határozatára épül, amely a hagyományos tömegtájékoztatási eszközökre, például az újságokra, rádiókra és televíziókra vonatkozik, és amelyet a legtöbb európai országban törvénybe iktattak. A tervezett online szabályozás az elődjéhez hasonlóan kizárólag a tényszerű kijelentésekre vonatkozik, tehát az interneten megjelenő vélemények és ötletek nem tartoznak a hatáskörébe. Az Európa Tanács hivatalnokai hétfői ülésükön véglegesítették javaslatukat, amely a későbbiekben valószínűleg még számos függelékkel egészül ki. A munka érdekessége, hogy a 2003 januárjában készült vázlat még csak a hivatásos online médiára vonatkozott, de két hónappal később, 2003 márciusában mindenhol áthúzták a "professional" szót, tehát az új szabályozás nemcsak az online sajtóra, hanem az amatőr bloggerekre is érvényes lesz.

n Bukhat a WiFi? Egy technológiai tanácsadó cég szerint a befektetők hiába várnak komoly bevételeket a mobil internetelérési (WiFi) hálózatok kiépítéséből. Lars Godell, a Forrester technológiai elemzője a BBC-nek azt mondta: "A nyilvános elérési pontok körül akkora a felhajtás, mintha a dotkombiznisz fellendülése és bukása meg sem történt volna." Európában jelenleg több mint ezer WiFi-elérési pont van, többek között repülőtereken, vállalatoknál, kávézókban és hotelekben. A szélessávú rádiós interneteléréshez olyan laptopokkal vagy kézi számítógépekkel lehet hozzáférni, amelyek megfelelő hálózati kártyával vannak felszerelve. Az IDC piackutató cég szerint 2007-ben már több mint harmincezer elérési pont lesz, addigra a piac 1,4 milliárd dollárosra növekszik. A Forrester azonban azt állítja, hogy a WiFi természetes korlátai miatt sokkal lassúbb növekedés várható. Az elérési pontok ugyanis azok számára készültek, akik útközben használják a számítógépüket, de az európaiaknak csupán tíz százaléka rendelkezik laptoppal, ráadásul a teljes lefedettség gyors kiépülésére sem lehet számítani. További hátrány a WiFi-állomások korlátozott hatótávolsága, ebből ugyanis az következik, hogy pár száz méterenként más elérési pontra kell csatlakozni - a számlázás azonban korántsem megoldott. Mindezek mellett az egész rendszer létjogosultságát komolyan fenyegetik a harmadik generációs mobilhálózatok, melyek csak a központi helyeken fognak nagy sebességű elérést nyújtani, ám a lassabb elérést gyakorlatilag a világ bármely pontján garantálják majd.

n Műholdas nyakörv Japán legnagyobb otthoni és irodai biztonságtechnikával foglalkozó cége egy a GPS- és a mobiltechnológiát ötvöző kutyakövető rendszert indít el júniusban. A gazdiknak csak egy 48 grammos GPS-eszközt kell a kutya nyakörvére helyezniük. Az elveszett állatokat ötvenméteres pontossággal lehet megtalálni egy weboldalon keresztül vagy a Secom telefonos központjának felhívásával.

n Windows a mobilon A Microsoft hétfőn dobta piacra a hordozható kézi készülékekbe szánt szoftverek legújabb verzióját, s ezt az alkalmat használta fel arra is, hogy a mobil eszközökre gyártott termékeit egységes márkanév alá terelje. A redmondi szoftveróriás a Windows márka kiterjesztésével egységesíti termékeinek névpalettáját a Windows Mobile márkanév alatt.

n Hongkong megúszta? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levette Hongkongot az atípusos tüdőgyulladás által fertőzött térségek listájáról, miután a városban húsz napja nem bukkant fel új fertőzés. Március óta 1755 ember betegedett meg Hongkongban atípusos tüdőgyulladásban, és a járvány 296 halálos áldozatot követelt a városban.

n Ingyennet a Matávtól A magyar távközlési vállalat "oktatási céllal" olyan szolgáltatást indított, amelynek segítségével telefondíjért lehet internetezni. A Matáv percdíjai jóval drágábbak más "ingyenes" internetszolgáltatásoknál, ugyanakkor a Csevegő díjcsomag előfizetői havonta néhány órát az alapdíj terhére is netezhetnek vele.

n VV-vírus A legújabb, magyar szöveggel terjedő vírus Szisziről, a Való Világ 2. sztárjáról ígér videofelvételeket. A vírus a Maya Gold képeivel kecsegtetve fertőző Magold új változata. A vírus megpróbálja leállítani a gépen futó biztonsági szoftverek, például a tűzfalak és a víruskeresők működését, valamint letörli a hozzájuk tartozó fájlokat.

n Lapos ceruzaelem A Sony, a Panasonic és egy tucatnyi más elektronikai cég fejlesztett már ki olyan mp3 és MiniDisc lejátszókat, amelyek a másfél voltos ceruzaelem kilapított változatát használják. A kissé szélesebb, laposabb és hosszabb alakot valószínűleg a hardvergyártók rendelték meg az elemgyártóktól, mivel így kisebb készülékeket tudnak készíteni.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.