Tartalom

MaNcs, XV. évf. 26. szám, (2003.06.26.) (2003-06-26)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

A Dénes utca tökéletes helyszín egy előre kitervelt bűntényre, különösen június 16-a hajnalán. Mindössze egy darab (sűrű sövénnyel övezett) lakóház és egy darab (nyári szünetben ritkán látogatott) kicsiny iskola található benne. Nevét csak a 22-es busz utasai ismerik ("a Dénes utcai megálló következik" - mondták régebben a buszvezetők, de manapság már erről is leszoktak), járókelők, autósok többnyire akkor tartózkodnak benne, amikor nyitva van az innen már csak kétpercnyi autózásra (tízpercnyi sétára) lévő Külker Sportpark uszodája, vagyis 6.00 és 19.00 között. Ha tehát valaki, mint például a PSZÁF elnöke, reggel 5 óra 15 perckor hajt be az utcácskába, amint az a környéken lakók postaládájába bedobott rendőrségi felhívásból kiderül, akkor számolhat azzal, hogy egy árva becsületes lelket sem talál ott.

Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Minden versenyben vannak győztesek és vesztesek. Amióta versenytársadalomban élünk, ez az egyszerű tény sok ember számára vált nyomasztó élménnyé. Bármelyik nap egyszerre csak a vesztesek, a lecsúszottak között találhatjuk magunkat. Hajtani kell napról napra, erőnket megfeszítve, sőt túlfeszítve, nehogy a vesztesek közé kerüljünk. Közben észre sem vesszük, hogy nem marad időnk és erőnk élni.

Publicisztika

Publicisztika

David Warszawski: Ma, holnap háború (Mi vár Izraelre az Útiterv megvalósulása során?)

Véres terrormerényletek sorozata - ezt a választ adták a palesztin terrorszervezetek az akabai csúcstalálkozóra és arra, hogy Abu Mazen elfogadta a közel-keleti békéhez vezető Útitervet. Az új palesztin miniszterelnök, mihelyst elfoglalta hivatalát, több ízben és egyértelműen elítélte a terrort: úgy is, mint bűntényt, gaztettet, és úgy is, mint olyan cselekedetet, amely kárt okoz a palesztin nemzeti érdekeknek. Akaba után azonban hallgatott: abban a helyzetben, amelyben szigorú, határozott tettekre lenne szükség, még szavakra sem futotta. Ám amíg tart a terror, Izrael nem szünteti be katonai akcióit, és nem tesz semmiféle politikai engedményt a palesztinoknak, akik - igen helyesen egyébiránt - épp ezeket az engedményeket követelik. A dolog veleje mégis az, hogy Abu Mazen nem rendelheti el a terror beszüntetését, mert ehhez sem katonai puvoárja, sem politikai támogatottsága nincs.

Publicisztika

Ki verte?

Na, ki verette meg Szász Károly PSZÁF-elnököt? Mudura Sándor (azaz Medgyessy Péter) vagy valamelyik László - a Földi vagy a Kövér -, azaz Orbán Viktor? Mi a gyanúsabb: hogy Szász az első pofon elcsattanása után azonnal tisztában volt támadói kilétével, vagy az, hogy a kormányváltás után az MSZP el akarta küldeni a posztjáról a hivatalvezetőt?

A szerk.

A szerk.

Csak a tőkét

Az azért több mint feltűnő, amikor a kórháztörvényt vadul gyaluló Cser Ágnesnek, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete vezetőjének az örömtől félrészegen kontrázik nemhogy a konzervatív sajtó, de a jobboldali parlamenti ellenzék is.

Belpol

Belpol

Futballvilág Magyarországon: Csetlik, botlik

Dacára, hogy immár nemcsak az első, de a másodosztály küzdelmei is lezárultak, nincs csönd a magyar labdarúgásban. Továbbra is gyűrűzik az utolsó fordulóban kitört Fradi-botrány, a kicsit korábbra datálható tippmix-, bundaügy, ettől nem egészen függetlenül elkészült a Páva-bizottság jelentése (www.gyism.hu) a futballvandalizmusról, s ennek nyomán a kormány hétpontos intézkedési terve. Az állam úgymond kivonul a professzionális labdarúgásból, meg egyébként is, mindenki menekül, aki csak teheti (élükön Várszegi Gábor nagyvállalkozóval), sorra szűnnek meg az első, illetve másodosztályú profi klubok, s egyelőre még azt sem tudjuk, hogy pontosan mely csapatok bírnak elindulni a már nyáron rajtoló újabb bajnokságokban.

Belpol

A Pannonplast-ügy: Minden út a zsebekbe vezet

Ha megpróbálunk tájékozódni a Szász Károly PSZÁF-elnök megverését követő belpolitikai zavarosban, az első teendő, hogy tudomást sem veszünk a két szemben álló nagy párt által ellenkező előjellel emlegetett ún. "folyamatról" (lisszaboni határozat, a felügyelet elnökével szemben elkövetett "politikai bűncselekmény", a Szászról és Polt Péter legfőbb ügyészről készült adatgyűjtés stb.). Az atrocitás okán előkerült Pannonplast-ügy jóval érdekesebb és szövevényesebb annál, mint hogy primitív pártpolitikai interpretációktól hagyjuk magunkat félrevezetni.

Belpol

Veszélyben a Káli-medence víztartaléka: Kiitatva

Kiszáradás sújtja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén fekvő Káli-medencét. Civil természetvédők és a helyiek szerint a krónikus csapadékhiány mellett ebben a Theodora ásványvizet palackozó Kékkúti Ásványvíz Rt. is ludas lehet.

Belpol

Törvény a pártalapítványokról: Minden szentnek a keze

A parlamenti pártok hétfőn kivételes egyetértésben fogadták el a költségvetési támogatásra jogosult pártalapítványok felállításáról szóló új törvényt, és módosították a pártok gazdálkodásáról szóló jogszabályt is. A cél dicséretes: a politikai kultúra fejlesztése, a politikai háttérmunka és ismeretterjesztés színvonalának a javítása. Az évente mintegy egymilliárd forint kiosztásában tapasztalt négypárti konszenzust eközben némiképp beárnyékolja, hogy a pénzből csak az arról döntő pártok háttérintézményei részesülnek, ami a jelenlegi politikai erőviszonyok bebetonozódását segítheti elő. Nem oszlatja el viszont azt a gyanút, hogy e summát legalább részben párt- és kampányfinanszírozásra fordítják majd, hiszen az új alapítványok gazdálkodását - a pártokéhoz hasonlóan - az Állami Számvevőszék ellenőrzi majd, amely kellő jogi eszközök híján a kampányfinanszírozás visszásságainak felderítésében sem tud érdemi munkát végezni.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Linus a Linuxnál Linus Torvalds, a Linux operációs rendszer kiötlője hivatalosan is linuxos lesz: otthagyja a Transmeta vállalatot, ahol processzortervezéssel foglalkozott, és a jövőben az Open Source Development Lab (OSDL) munkatársaként immár hivatalosan is a Linux fejlesztését és népszerűsítését irányítja.n ´si sejtszervecske Első alkalommal bukkant prokarióta szervezetben organellumra, sejtszervecskére egy amerikai kutató - adta hírül az Index. A felfedezésnek különösen nagy a tudományos jelentősége, mert lehetséges, hogy felül kell bírálni miatta az általánosan elfogadott elképzelést a sejtevolúcióról.

Külpol

Kulturális hírek

Zaha Hadidnak ítélték az Európai Unió idei Mies van der Rohe-díját: a Londonban élő, iraki származású építésznő egy strasbourgi villamos-végállomás és P&R parkoló megtervezéséért érdemelte ki az 50 ezer euróval járó elismerést.n CITY LIGHTS: 50 Alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepli idén a San Franciscó-i City Lights könyvesbolt, az amerikai beatirodalom elsődleges otthona. A nevet Chaplin Nagyvárosi fények című filmjéből kölcsönözte Lawrence Ferlinghetti, aki 1953-ban nyitotta meg az ország első, papírfedelű kiadványokra specializálódó könyvesboltját, amely hamarosan költők, írók és egyéb kétes egzisztenciák találkahelyévé vált.

Zene

Zene

Könyv: Dark Side of the ló (Nyerges András: Színrebontás)

Mostanában többször esett meg velem, hogy olyan könyv került a kezembe, amilyet olykor magam is írni szeretnék. Aztán rájövök, hogy mégsem egészen ez az. Nyerges András könyvét is ilyenfajta érdeklődéssel vegyes irigykedéssel kezdtem olvasni, de ahogy előrehaladtam, egyre fakult bennem ez az érzés, hogy a végén már inkább csak valami neheztelésféle maradjon belőle. Igen, átestem a ló másik oldalára, és úgy látom, most már túlságosan is szigorú vagyok vele.

Zene

Könyv: Keskeny híd (Smoel Ettinger: A zsidó nép története)

Ekönyv (alcíme: A modern kor: a 17. századtól napjainkig) rendkívül komoly tudományos apparátussal készült (majdnem húsz oldalon át sorakoznak a bibliográfiai tételek), mégsem érdektelen figyelembe venni az elbeszélés módját. A történettudományos művek narrátora kerüli az állásfoglalást, perspektívája, nézőpontja túl van a szereplőkén, nem azonosulhat egyikőjükkel sem. Ezt azonban aligha lehet következetesen véghezvinni, Ettinger esetében is gyakran kibújik a szög a zsákból, és persze ezek a munka leglendületesebb és legszimpatikusabb oldalai.

Zene

Könyv: Miért görbe a banán? (Györffy Miklós: Német-magyar kulturális szótár)

Ha sokat faggatózik a gyerek, hogy miért fehér a hó vagy hideg a fagylalt, a német szülő előbb-utóbb besokall, és szó szerinti fordításban azt válaszolja: Mert a banán görbe. A "weil die Banane krumm ist" ugyanis ignorál minden bugyuta, értelmetlen kérdést, amit gyerekes dolog vagy vérciki feltenni. Nincs magyar megfelelője; a mert elöl a mókus van nem vált szólássá a miért van hátul a mókus farka? kérdésre. (A Vértestvérek nem NDK-, hanem magyar film.) A nyelvtudáshoz elvben hozzátartozik, hogy az ember tisztában legyen az itteni banán és az ottani Banane közti különbséggel, úgymond kulturális jelentéstartalmaival. A nyelvkönyveket és a szótárakat nem erre találták ki, a legcélravezetőbb, ha sokat forgatjuk a német lapokat, rágyógyulunk a tévére, vagy elfogadunk egy bébiszitterállást Baden-Württembergben. Györffy Miklós kulturális szótára

Zene

Kinek van itt kedve? (A Zene Ünnepe)

Ezekben a percekben jó kis tombolás lehet Elton John koncertjén, tőlem nyolcvan kilométernyire. Én már délután láttam, ott állt hetvenhétmillióra beárazva a Blikk címlapján. Biztos ennyi, már legalábbis nem néztem utána, semmi kedvem a "kapcsolatos" körökben mélyebbre ásni magam. Elton Johnnal különben az égvilágon semmi bajom. Mi bajom lehetne egy jelentéktelen idegennel? Állítólag volt idő, amikor sikerült valamit hozzátennie a poptörténethez, úgy huszonöt évvel ezelőtt. De azóta semmi hír. Mindenesetre azt hallani, még híres ember. Ennyit erről. Jó lehet neki.

Képzőművészet

Képzőművészet

Cipó nemzeti szalaggal

A kitalált hagyomány címmel kiállítás nyílik Péter-Pál napján az új kenyér ünnepének kultúrtörténetéről. A Néprajzi Múzeum tárlata két közhiedelmet is megcáfol: nem ősi magyar néphagyományról és nem is szimpla szovjet átvételről van szó.

Tudomány

Tisztázás

Tudomány

Johan Béla és a nemzet egészsége

A Magyar Narancs és a Magyar Nemzet az utóbbi időben, különböző felhangokkal, egyaránt foglalkozott Johan Béla személyével. (Lásd: Szakember apró hibákkal, Magyar Narancs, 2003. május 15. – a szerk.)

Sport

Sport

Spanyol foci: Pablo kalandjai

Két meccset játszott egymás után Madridban a Real Madrid focicsapata. Az elsőn a proli tesót, az Atleticót verte le, aztán egy hét múlva a Bernabeuban a Bilbaót - és ezzel 29-edszer nyerte meg a spanyol bajnokságot. Játékosai, a milliárdos zsenik tűzijátékkal és dizsivel ünnepeltek. De hogy mulatott eközben a madridi nép?

Szex

Szex

Lehettem volna kínai is (Jehudit Rotem)

A magyar származású izraeli írónő Oly nagyon szerettem című (Múlt és Jövő) könyvének bemutatójára érkezett szülővárosába, Budapestre. Az önéletrajzi ihletésű, dokumentarista regény a század elején egy budapesti ortodox családban született nő meghurcoltatásáról és szabadságharcáról szól, nem kifejezetten a holokauszt kapcsán.

Szex

Konferencia: Debóra házában

Május 22-25. között zajlott Berlinben a Bet Debora szervezet harmadik konferenciája, internacionáléja, biennáléja. A berlini egyesület (nevének jelentése Debóra háza, az ótestamentumi bíró és próféta nevére utalva) arra keres válaszokat, hogy mi módon lehetséges női vagy inkább feminista szempontokat érvényesíteni a hagyományos judaizmusban - a talmudi törvényeket, a liturgiákat, bibliamagyarázatokat, a nők tevékenységi körét, horribile dictu a rabbik, kántorok nemét tekintve -, a zsidó vallási intézményekben, illetve a világi "zsidó kultúra" egészében.

Szex

Devianciabedekker III.: Vad vágyak, brutális kéj

A szado-mazochizmus, a test sanyargatásának erotizálása a szexualitás legszélsőségesebb, legdeviánsabb formái közé tartozik. Erkölcsi értelmezésük mind a jog, mind a művészetek, mind a kultúrkritika terén végletes véleményeket váltott ki.