Kulturális hírek

  • 2003. június 26.

Külpol

Zaha Hadidnak ítélték az Európai Unió idei Mies van der Rohe-díját: a Londonban élő, iraki származású építésznő egy strasbourgi villamos-végállomás és P&R parkoló megtervezéséért érdemelte ki az 50 ezer euróval járó elismerést.n CITY LIGHTS: 50 Alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepli idén a San Franciscó-i City Lights könyvesbolt, az amerikai beatirodalom elsődleges otthona. A nevet Chaplin Nagyvárosi fények című filmjéből kölcsönözte Lawrence Ferlinghetti, aki 1953-ban nyitotta meg az ország első, papírfedelű kiadványokra specializálódó könyvesboltját, amely hamarosan költők, írók és egyéb kétes egzisztenciák találkahelyévé vált.
A képünkön a City Lights emblémájával együtt látható, most 84 éves Ferlinghetti (verseinek karcsú válogatását és Egyes szám negyedik személy - eredetiben: Her - című regényét egyaránt az Európa adta ki) 1955-ben indította el saját zsebkönyvsorozatát, melynek egyik első darabja, Allen Ginsberg Üvöltése és az ellene obszcenitás vádjával kezdeményezett s a City Lights győzelmével végződő per nemcsak hírnevet szerzett a kiadónak, hanem utat nyitott más "betiltott" írók, például Henry Miller művei számára is. A City Lights olyan szerzőket adott ki, mint Gregory Corso, Kenneth Rexroth, Jack Kerouac vagy Gary Snyder. A bolt a beatirodalom mellett széles választékot kínál a francia dadaisták, szürrealisták és szituacionisták munkásságából, és egy nonprofit alapítványt is működtet, hogy az információs technológia korában hozzájáruljon az írásbeliség fennmaradásához (minderről bővebben a www.citylights.com címen).

n BERNHARD HAGYATÉKA A Közép-európai Kulturális Intézetben még néhány napig megtekinthető a Thomas Bernhard életéről és az általa saját "életembereinek" nevezettekről szóló emlékkiállítás: A hagyaték június 27-ig tart nyitva a Rákóczi út 15. alatti kiállítóteremben.

n AFRIKAI BIG BROTHER Afrika sem úszta meg Big Brother nélkül: az M-Net elnevezésű dél-afrikai kereskedelmi tévécsatorna néhány héttel ezelőtt indította el a kontinens több mint negyven országában fogható, 27 kamera által rögzített pánafrikai valóságshow-t, melynek tizenkét résztvevőjét - feketéket és fehéreket vegyesen (hét férfit és öt nőt) - más-más afrikai országból válogatták ki. Egy-egy fő képviseli Ugandát, Angolát, Malawit, Botswanát, Namíbiát, Kenyát, Zambiát, Tanzániát, Ghánát, Zimbabwét, Nigériát és Dél-Afrikát. Valójában ez már a harmadik menet, de az első két sorozatban csak dél-afrikaiak küzdöttek egymással - a bővítésnek természetesen üzleti oka van, de azért ahhoz is hozzájárulhat, hogy a dél-afrikai fehér tévénézők valamivel közelebb kerülhessenek Fekete-Afrika többi országához. A 106 napos verseny győztese egymillió randot (kb. százezer dollárt) nyer; a szavazási szabályokat úgy alakították, hogy az elvileg eleve legtöbb nézőt maga mögött tudó dél-afrikai résztvevő ne nyerhessen automatikusan (www.bigbrothersa.com).

n ORWELL: 100 Száz éve, 1903. június 25-én született Eric Arthur Blair, aki harmincéves korától kezdve használta a George Orwell írói álnevet. 1950 januárjában, alig fél évvel az 1984 megjelenése után hunyt el. Munkái a szocializmus évtizedeiben csak szamizdatban jelenhettek meg - életműve ma már jórészt magyarul is olvasható. A róla szóló irodalmat gazdagítja Nóvé Béla Orwell-olvasó című kötete a Krónika Nova kiadásában, melyet kedden a Műcsarnokban mutattak be egy BBC-dokumentumfilm vetítésével egybekötve. Az évforduló alkalmából Ki volt Orwell? címmel kiállítás nyílik a Terror Házában, amely egész évre szóló Orwell-programja keretében még februárban filmsorozatot indított a Toldi moziban (legközelebb, szeptember 26-án John Stephenson 1999-es Állatfarmja következik), a Terror Házában szintén szeptemberre egy nemzetközi konferenciát terveznek 1984 címmel.

n HARRY POTTER Június 21-én megkezdődött J. K. Rowling regénysorozata ötödik kötetének árusítása: a Harry Potter and the Order of the Phoenix (H. P. és a Főnix Rendje) Nagy-Britanniában minden idők leggyorsabban fogyó kötetének bizonyult, az Amazon.com internetes könyvkereskedés 1,3 millió előzetes megrendelést regisztrált belőle. A megjelenés szigorúan meghatározott pillanatát egy részlet közlésével megelőző New York-i Daily News százmillió dolláros kártérítési perre számíthat a Bloomsbury kiadó részéről. Az első négy kötet világszerte kb. 192 millió példányban kelt el, 55 nyelvre fordították le. Kínában egyébként már előrébb tart a sorozat, mert napvilágot látott több hamis Hali Bote-kötet is (ott így ejtik a főhős nevét), mint például a Harry Potter és a Leopárdsárkány és a Harry Potter és az Aranyvért.

n SPIKE LEE NYERT A filmrendező megnyerte New York-i perét a Viacom ellen: Spike Lee azért indított eljárást, mert kifogásolta, hogy a médiaóriás kábelhálózata nevét TNN-ről Spike TV-re változtatták, s így a nézők esetleg őt magát is a tévécsatornával azonosíthatják, holott semmi köze hozzá. A Viacom fellebbez az ítélet ellen, mert véléménye szerint joga van a Spike kifejezés (tüske, impulzus stb.) használatához.

n CHUrCHILL Sir Winston Churchillről nevezték el a Városligetben a Petőfi Csarnok mögötti sétányt: kedden a néhai brit miniszterelnök lánya jelenlétében itt avatták fel Churchill mellszobrát, Varga Imre alkotását.

n ANNA FRANK ÍRÁSAI A washingtoni Holocaust Memorial Museumban első ízben rendeztek kiállítást Anna Frank eddig publikálatlan és nyilvánosság előtt be sem mutatott írásaiból: a meséket, rövid elbeszéléseket, társadalmi eseményekhez fűzött kommentárokat és az általa olvasott könyvekből kimásolt idézetgyűjteményt tartalmazó, Anne Frank the writer: An unfinished story című tárlat szeptember 12-ig tart nyitva.

n DÍJ Frankfurtban bejelentették: Susan Sontag nyerte el a Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Szövetsége idei békedíját. Az amerikai író és kritikus októberben, a Frankfurti Könyvvásáron veheti át a 15 ezer euróval dotált díjat, melyet tavaly a nigériai Chinua Achebe, 2001-ben a német Jürgen Habermas kapott meg.

Figyelmébe ajánljuk