Cyber hírek

  • 2003. július 10.

Külpol

XBox-törés Beváltotta fenyegetését és megjelentette az XBox játékkonzol egyik biztonsági résének leírását a Free-X-Team. A hackercsoport megoldásával idegen, a Microsoft által nem engedélyezett kód is futtatható a játékkonzolon.n Klímaváltozás Riasztó bejelentést tett a globális felmelegedéssel és az extrém időjárással kapcsolatban a Meteorológiai Világszervezet (WMO) - adta hírül az [origo].
A WMO normális körülmények között általában az év végén publikál részletes tudományos jelentéseket és komoly statisztikákat, most azonban az év közepén tettek váratlan bejelentést. Rámutattak, hogy extrém éghajlati rekordok dőltek meg az elmúlt hetekben, amelyek mind a klímaváltozáshoz kapcsolhatók. Így például Svájcban idén volt minden idők legmelegebb júniusa, míg az Egyesült Államokban az egy hónapra eső tornádók száma döntött meg minden eddigi rekordot. A figyelmeztetésnek az ad különösen nagy nyomatékot, hogy ez nem a Greenpeace-től vagy egyéb környezetvédő csoporttól származik, hanem egy genfi székhelyű ENSZ-szervezettől, melynek adatbázisába 185 ország meteorológiai szolgálata juttatja el adatait. Az extrém adatok között vannak magas és alacsony hőmérsékletek, hatalmas esőzések és óriási viharok, melyek mind a globális felmelegedéssel lehetnek összefüggésben. A számítógépes modellek azt mutatják, hogy amint az atmoszféra melegszik, az éghajlat nemcsak forróbbá, hanem instabilabbá is válik. Új rekordok és extrém események minden évben előfordulnak valahol a földgolyón, de az utóbbi években az ilyen események száma növekszik.

n Felgyorsult az erdőpusztulás A műholdas adatok szerint 2001 és 2002 között negyven százalékkal nőtt az Amazonas környékén található esőerdők pusztulásának sebessége. A National Institute for Space Research (INPE) szerint több mint huszonötezer négyzetkilométeren gyalulták le a növényzetet, elsősorban farmok telepítéséhez. A környezetvédők aggódnak, mivel a pusztulás kezdeti lassulása után most teljesen megfordultak a trendek. A szervezetek szerint az egyik legfőbb ok az Amazonas déli környékén elterjedt szójatermelés. Brazília nemrégiben szerzett egy több millió dolláros műholdat a terület megfigyeléséhez, de emiatt nem jut pénz a helyszíni vizsgálatokra. Az elmúlt tizenöt évben 243 000 négyzetkilométer esőerdő, az amazonasi dzsungel öt százaléka pusztult el.

n Fájlcserélő lobbicsoport Distributed Computing Industry Association (DCIA, Elosztott Számítástechnikai Iparági Szövetség) néven érdekvédelmi szervezetet alapítanak a legnépszerűbb internetes fájlcserélők üzemeltetői, hogy a jövőben hatékonyabban léphessenek fel a zene- és filmipari szervezetekkel szemben, a peer-to-peer alapú szolgáltatások legalizálása érdekében - adta hírül az [origo]. A Kazaa fájlcserélő program mögött álló ausztrálSharman Networks, illetve partnere, az Altnet által életre keltett szövetség keretében a vállalatok a jövőben egységesen kívánnak fellépni a rájuk egyre nagyobb nyomást gyakorló zene- és filmiparral szemben. A lobbicsoport alapítói a kongresszus előtt is hangot kívánnak adni nézeteiknek, s azt kívánják elérni, hogy a zene- és filmipar ne ellenük, hanem velük együtt dolgozzon a jövőben. A Grokster és a LimeWire fájlcserélő szolgáltatások üzemeltetőit is maguk közé tudó alapítók azt remélik, hogy a jövőben peer-to-peertechnológiával foglalkozó vállalatok, valamint szoftvergyártók és internetszolgáltatók is csatlakoznak majd a DCIA-hoz. Mint ismeretes, az internetes fájlcserélőkön keresztül a felhasználók egymás között megoszthatják a merevlemezeiken lévő zenéket, filmeket és szoftvereket, melyeket ingyenesen tölthetnek le egymástól. Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) a múlt héten jelentette be, hogy hadjáratot indít a fájlcserélő hálózatok használói ellen, miután korábban ezen hálózatok üzemeltetőit támadta- sikertelenül.

n Hackerkonferencia Tatabánya adott otthont az első magyar hackerkonferenciának a múlt hét végén - adta hírül az Index. Kovács Krisztián, a hackertalálkozó szervezője több fórumon cáfolta azt az állítást, miszerint korábban a rendezvény résztvevői törték volna fel a rendőrség szervereit. A Belügyminisztérium gépeire múlt pénteken hatoltak be ismeretlenek, a rendőrség néhány weboldala helyén pornográf oldalak jelentek meg. Mivel a Btk. január elseje óta érvényben lévő paragrafusai nem csupán a számítástechnikai rendszerekbe történő jogosulatlan behatolást büntetik, de az "ehhez szükséges vagy ezt könnyítő számítástechnikai programot, jelszót, belépési kódot" készítőket, birtoklókat és hozzáférhetővé tévőket is, a hackertalálkozón számítógépkalózok nem adtak elő, volt viszont kerekasztal-beszélgetés egy hacker nyílt leveléről, külföldi élménybeszámoló, valamint vírusirtó, IT-biztonsági és linuxos cégek bemutatkozásai. A rendezvényen két civil ruhás férfi faggatta a résztvevőket, exploitok, törések után érdeklődve, "illegális" információk után kutatva. A résztvevők által rendőröknek vélt férfiak kérdezősködésének következtében a program is módosult, egy korábban ismeretlen biztonsági hiányosság leleplezése elmaradt.

n Linux Hollywoodban A DreamWorks stúdió legújabb animációs filmjét kizárólag linuxos munkaállomásokon készítették. A Szindbád - A hét tenger legendája című filmet július 17-én mutatják be Magyarországon. A grafikai tervezés során több mint kétszázötven, Red Hat Linux operációs rendszerrel felszerelt Hewlett-Packard számítógépet használtak.

n Újabb űrturista Oroszország kereken tucatnyi fizetőképes jelentkező közül kiválasztotta a világ harmadik űrturistáját. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint a jelölt már alá is írta az előszerződést az amerikai Space Adventures vállalattal, amely az orosz űrkutatási hivatal megbízásából válogatta és értékelte a jelentkezőket. Az új űrturista a következő két év folyamán juthat fel a nemzetközi űrállomásra.

n Rejtélyes halfaj Eddig ismeretlen halfajt találtak brazil tudósok az Amazonas vidékén. A mintegy 15 centiméter hosszú édesvízi halra - amely ideiglenesen a Misztérium nevet kapta - az Amazonas-vidék fővárosának, Manausnak a közelében lévő folyókban bukkantak. Szakemberek véleménye szerint ez lelet az utóbbi 150 év legfontosabb felfedezése a víz alatti zoológiában.

n ´ssejtek Emberi őssejteket ültettek be egerek szervezetébe dél-koreai kutatók. A szöuli Maria BioTech kutatóintézet szerint a világon elsőként végrehajtott kísérlet komoly előrelépést jelent, hiszen így különböző betegségek gyógyítási módszereit emberek helyett egereken próbálhatják ki.

n Kipusztulhat a kecsege A WWF Magyarország és partnerei több mint hatezer kecsegeivadékot telepítettek a Dunába. A haltelepítésekre a Szigetközben, a Dunakanyarban és Érsekcsanád közelében került sor. A Dunában még megtalálható tokhalfajok közül a legkisebb elsősorban az orvhalászat következtében veszélyeztetett.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.