Kulturális hírek

  • 2003. július 10.

Külpol

58 éves korában meghalt Barry White: az amerikai R&B-énekes gyomorpanaszoktól és magas vérnyomástól szenvedett. Legismertebb slágere, an LOVEPARADE Július 12-én immár tizenötödik alkalommal gördülnek keresztül Berlin központján a Loveparade kamionjai, hogy a tömeg átadhassa magát a techno ünnepének.
Tavaly 700 ezren voltak a képünkön látható Dr. Motte (Matthias Roeingh) által életre hívott rendezvényen, ami 1989 óta a világ legnagyobb szabadtéri partijává nőtt. Idén 1600 rendőr és 950 egészségügyis lesz szolgálatban szükség esetére, a Tiergarten zöldterületének védelme, a szemetelés és az engedély nélküli italárusítás korlátozása végett összesen 4600 méter hosszú, ötven átjáróval megszakított kerítést állítanak fel, a drogügyelet a Schleusenweg/Stra§e des 17. Juni ponton működik majd. A Love Rules mottó jegyében du. kettőkör indulnak el a kamionok a Brandenburgi kaputól és az Ernst Reuter térről, a Győzelmi oszlopnál a következő sztár dj-k lépnek fel 18 órától, húszperces váltásban: Umek, LaDiDa, Chrysler, Moguai, Tomcraft, Rush,Tom Novy, Lexy, Felix da Housecat, Chris Liebing, Hell, Pete Tong, Roger Sanchez, WestBam, Paul van Dyk és természetesen Motte, aki este nyolckor ötperces beszédet is intéz népéhez. 23.25-kor, zárásként felcsendül a fesztivál idei himnusza, a Love Rules (CD-n négy hosszú és két rövid verzióban hallható, az eredetiben Westbam és társai első ízben használnak gitárhangokat, a mixeket Dr. Motte, Pierre Deutschmann és dj Dero jegyzi, bele lehet hallgatni: www.loveparade.net); a Loveparade magazinja 150 ezer példányban jelent meg.

n FILMEN MORO HALáLA A CIA és a KGB állt Aldo Moro olasz miniszterelnök 1978-as elrablása és meggyilkolása mögött, mert egyaránt érdekeltek voltak Európa világháború utáni megosztottságának fenntartásában - állítja a legújabb olasz filmsiker: Renzo Martinelli Piazza delle Cinque Lune című, május óta több mint 200 ezer nézőt vonzó munkájában Donald Sutherland vizsgálóbíróként igyekszik eligazodni politika, maffia és kémszervezetek sötét világában. Richard Gardner akkori amerikai nagykövet végtelen szamárságnak nevezte a film feltételezéseit, melyekre Rosario Priore, az ügy egyik vizsgálóbírója szerint nincs is bizonyíték. A 61 éves politikust 55 napig fogva tartó Vörös Brigádok alapítója, a 18 évet ült Alberto Franceschini viszont azt nyilatkozta, mindig is ezt a filmet szerette volna látni, s Moro lánya is elfogadja a film teóriáját, noha annak idején az ügyben elítélt több mint húsz ember egybehangzóan vallotta, hogy a terrorszervezet önállóan követte el a cselekményt, véget vetvén Moro történelmi kompromisszumkísérletének, a kommunisták és a kereszténydemokraták nagykoalíciós kormányzásának.

n MEGHALT HERBIE MANN 73 éves korában prosztatarákban meghalt Herbie Mann: a világhírű dzsesszfuvolás Herbert Jay Solomon néven Brooklynban született, tenorszaxofonosként indult, "saját" hangszerét csak 23 évesen, 1953-ban vette fel. Az 50-es évektől úttörő módon kongást is alkalmazott zenekarában (Herbie Mann at the Village Gate), a 60-as években a brazil bossa nova népszerűsítőinek egyike volt (Do the Bossa Nova with Herbie Mann; Herbie Mann/Joao Gilberto/Antonio Carlos Jobim). A későbbiekben rhythm & blues-, reggae-, soul-, sőt diszkóhatásokat is beépített zenéjébe, mely aztán utolsó albuma, az Eastern European Roots tanúsága szerint visszatért saját kelet-európai gyökereihez: ezen zenekara, a Sona Terra tagjain kívül Borbély Mihály, György Mihály, Sárvári Kovács Zsolt és Szandai Mátyás is játszott, s a felvételek egy része Budapesten készült. Tavaly októberben Carpathia címmel tervezett lemezén dolgozott Budapesten, Borbély Mihály kvartettjével és másokkal (Babos Gyula, Dresch Mihály), januárban együtt szerepeltek a cannes-i MIDEM-en.

n LETÖLTÖTT ZENÉK MÉRÉSE A Billboard zenei listáinak összeállításához heti információt szolgáltató Nielsen SoundScan online "kiskereskedések" (iTunes, Pressplay, MusicNet, Listen.com, Liquid Audio) eladásai alapján mérni kezdi az amerikai internetes terjesztőktől pénzért letöltött zenék forgalmát. Azért jelentős fejlemény az amerikai zeneipar számára, hogy a digitálisan letöltött kislemezeket és albumokat is tartalmazzák majd a listák, mert míg az összesített CD-forgalom 2002-ben 8,7 százalékkal esett, a nem hagyományos értékesítési formák (internet, postai áruküldés, árusítás koncerteken) az 1997-es 2,2 millióhoz képest 2002-re 22 millió példányt produkáltak, s az így eladott albumok között 79 százalékot tett ki a netes forgalom.

n GYÁSZ Elhunyt Az istenek a fejükre estek című 1980-as dél-afrikai vígjáték főszereplője, a világ leghíresebb kalahári busmanja: az 59 éves N!xau, aki Jamie Uys filmje után több hongkongi kung-fu darabban is szerepelt, fát gyűjteni ment az erdőbe, ahol családtagjai holtan találtak rá.You´re The First, The Last, My Everything a 70-es évek diszkólázának örökzöldje, első két Grammy-díját mégis csak 2000-ben nyerte Staying Power című dalával. Gyerekkorában egy baptista templom kórusában énekelt, amíg hangja át nem váltott arra az összetéveszthetetlenül erotikus basszusra, melynek később hírnevét köszönhette.

89 éves korában elhunyt Vezér Erzsébet irodalomtörténész. Élete fő művét Ady Endre munkásságának kutatása és publikálása jelentette, de számos életútinterjút is készített a 20. századi magyar történelem jelentős alakjaival. Tevékeny részese volt a demokratikus ellenzék akcióinak. Személyében nemcsak felkészült irodalmárt és bátor civilt gyászolunk, hanem a kedves öreg nénit is, aki maga sütötte pogácsával járt át hozzánk, amikor a hetilappá alakult Narancs szerkesztősége az övé mellett bérelt lakásban működött.

n FESZTIVáLOK Kb. húsz ember meghalt, amikor két csecsen terrorista felrobbantotta magát a Moszkva környéki Tusinói reptéren tartott rockfesztivál bejáratánál: a tragédia ellenére a rendezvényt megtartották (a 40 ezer bent lévő zömének fogalma sem volt a történtekről), csak a tervezettnél hamarább fejezték be.

Dánia legnagyobb fesztiválján, Roskildében 75 ezren szórakoztak többek között a Coldplay, a Metallica, Björk, a Los Lobos, az Iron Maiden, Dave Gahan, a Blur és a dán kedvenc Outlandish hangjaira.

Angliában, Glastonbury három napján szerepelt az idei Sziget néhány fellépője is (Goldfrapp, Lamb, Nitin Sawhney, Moloko, Skatalites, Morcheeba, Asian Dub Foundation), de a telt házas esték fő attrakciója az R.E.M., a Radiohead és Moby volt.

Újdonság a Szigetről: július 31-én Patti Smith lép fel a Nagyszínpadon.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?