Tartalom

MaNcs, XV. évf. 28. szám, (2003.07.10.) (2003-07-10)

Egotrip

Egotrip

Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

Száz az egyhez, ismételgette magában várakozás közben, száz az egyhez, hogy rég kilehelte a lelkét az öreg, meglehet évekkel ezelőtt, nem lennék meglepve, nem - s ebbéli meggyőződésében egyre jobban felhúzta magát a műhely bejárati ajtajával szemben, a gesztenyefa alatt idegileg.

Publicisztika

Publicisztika

Berlinger Edina: Csak a póker (Lehetséges-e jó egészségügyi reform?)

Az egészségpolitika legfontosabb célja az egészség fejlesztése, ami lényegében a várható élettartam növelését és az életminőség javítását jelenti. A jó egészség sok tényezőtől függ. A gazdagság például egyértelműen üdvösen hat az egészségre, sőt úgy tűnik, hogy egy országon belül nemcsak a jövedelem szintje, hanem a jövedelem eloszlása is számít: a túl nagy jövedelemkülönbségekbe az emberek hajlamosak belebetegedni. Egy másik fontos tényező az egyén életmódja (étkezés, testedzés stb.), a harmadik pedig az egyén környezetéből adódik (környezeti ártalmak, a munka jellege, családi állapot stb.). Mindezen tényezők mellett nyilván az egészségügy színvonala és elérhetősége is számít, bár ennek jelentősége valójában eltörpül az előzőkhöz képest. Nincs az a jól működő egészségügyi rendszer, amely javítana egy gazdaságilag lemaradó, munkanélküliséggel és kilátástalansággal küzdő régió általános közérzetén.

Publicisztika

Tisztelt Igazságügyi Minisztérium!

Engedd meg, hogy ezúton is kifejezzük irántad érzett nagyrabecsülésünket. Imponált, ahogy nekiláttál a kretén drogtörvény módosításának, mit sem törődve a - nagyobbrészt amúgy is szimulált - "társadalmi felháborodással"; szerintünk a levéltári törvény sincs végzetesen elszúrva; értékeljük a táblabíróságok felállítását; drukkolunk a diszkriminációellenes törvénynek; és helyes az is, hogy szabályoztad az előzetes fogva tartás időbeliségét.

Publicisztika

Szakférfiak

Hej, pedig papíron milyen egyszerű minden! A pénzügyminiszter beszedi az adókat, költségvetést ír, és kezeli a nem aktívan irányítandó vagy eladható állami vagyont. A gazdasági miniszter a kiadási oldalért felel: szétdobja az ágazati állami támogatásokat, gondoskodik a gyarapítandó állami vagyonelemekről, autópályáról, energetikáról, vasútról; tőkét és befektetőt csalogat. A Nemzeti Bank elnöke az inflációt csitítja, és levezényli a csatlakozást az euróövezethez. A miniszterelnök pedig - az egykori pénzügyminiszter - összetartja a nyájat, és lebeg a nemzet felett. Ráadásul esetünkben e négy férfiú mind méltán neves közgazdász, ami, hihettük, szinte öngaranciája az olajozott fellendülésnek!

Belpol

Belpol

VIII. Meleg- és Leszbikus Fesztivál: Átmentünk a szivárvány alatt

Isten szereti a magyar buzikat, szivárványuk mély és pasztellszíneit egyaránt. A büszkeség napi felvonuláson sütött is le a nyári nap sugára az ég tetejéről, de csak módjával, mert a jóisten, mindentudásából kifolyólag, azt sem hagyta figyelmen kívül, hogy fölösleges sütnie oly nagyon, a tömegnek úgyis nagy melege vagyon. Kellemes, napos-szellős délutánt töltöttünk ismét együtt.

Belpol

A Kocsis Franciska-gyilkosság: Különös kegyetlenséggel

A gyilkosság elkövetésekor D. Máté nem töltötte be tizennegyedik életévét (két hónap híján), ellene semmiféle eljárást nem lehetett indítani. Természetesen a bíróságnak arra sem volt jogosítványa, hogy javitó- vagy pszichiátriai intézetbe küldje a gyermekkorú elkövetőt. Mindez azt jelentette, hogy D. Máténak a "haja szála sem görbült", tiszta lappal folytathatta életét. Ezzel persze sokan - köztük az áldozat édesapja - nem értettek egyet. "Ez a jog. Erre csak azt mondhatjuk, tessék a parlamenthez fordulni - mondta Sándor Zsuzsa bíró, a Fővárosi Bíróság szóvivője. - Együttérzek az apával, de ebben az esetben nem lehet másról beszélni, mint hogy tetszik-e valakinek a törvény, vagy nem tetszik."

Külpol

Külpol

Cyber hírek

XBox-törés Beváltotta fenyegetését és megjelentette az XBox játékkonzol egyik biztonsági résének leírását a Free-X-Team. A hackercsoport megoldásával idegen, a Microsoft által nem engedélyezett kód is futtatható a játékkonzolon.n Klímaváltozás Riasztó bejelentést tett a globális felmelegedéssel és az extrém időjárással kapcsolatban a Meteorológiai Világszervezet (WMO) - adta hírül az [origo].

Külpol

Kulturális hírek

58 éves korában meghalt Barry White: az amerikai R&B-énekes gyomorpanaszoktól és magas vérnyomástól szenvedett. Legismertebb slágere, an LOVEPARADE Július 12-én immár tizenötödik alkalommal gördülnek keresztül Berlin központján a Loveparade kamionjai, hogy a tömeg átadhassa magát a techno ünnepének.

Külpol

Törökország: Make piláf, not war

Munkanélküliség, hiperinfláció és általános mecsetépítési felbuzdulás: az iszlámista török kormány első évének ezek az első pillantásra is feltűnő eredményei. A török állam világi jellege azonban nincs veszélyben.

Film

Film

"Nagyon tudom bántani magam" (Gadó Gábor dzsesszgitáros)

Magyar Narancs: Bacsik Elek, Zoller Attila és Szabó Gábor után most a te példád is azt tanúsítja, hogy egy magyar dzsesszgitárosnak el kell hagynia a hazáját, hogy ismertté váljon a világban. Kérdés persze, hogy a te utad mennyire volt személyes és mennyire szakmai indíttatású.

Képzőművészet

Képzőművészet

Design: Budakavics (Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt projektje)

A jó terek rendre városrészek metszéspontjában, más-más arculatú negyedek között fekszenek, sokszínű világokat kötnek össze, s ekképp felfokozott életükkel városuk esszenciáját is jelenthetik. A jó tér mindig mozgásban van, forgalmas, ám egyúttal mindig akad olyan nyugodt pontja is, ahol a flanőrtermészet elbámészkodhat a város forgatagában.

Zene

Zene

Kiállítás: Falszemoptika (CHINaRT - Kínai kortárs művészet)

Íme, egy Kínában élő kínai művészeket bemutató kiállítás, első ízben Budapesten, egy német (Walter Smerling) és egy kínai (Fan Di´an) úr közös válogatásában. Szigorúan "lokális" művészek alkotásait láthatjuk tehát, akik a helyi akadémiákon tanulták a mesterséget és értek önálló művészegyéniséggé. A válogatás a helyszínen zajlott, midőn a nehézségeket és félreértéseket leküzdve a német és a kínai kurátor közösen alakította ki álláspontját arról, mit érdemes bemutatni Európában a mai kínai képzőművészetből.

Zene

Kiállítás: Falszemoptika (CHINaRT - Kínai kortárs művészet)

Íme, egy Kínában élő kínai művészeket bemutató kiállítás, első ízben Budapesten, egy német (Walter Smerling) és egy kínai (Fan Di´an) úr közös válogatásában. Szigorúan "lokális" művészek alkotásait láthatjuk tehát, akik a helyi akadémiákon tanulták a mesterséget és értek önálló művészegyéniséggé. A válogatás a helyszínen zajlott, midőn a nehézségeket és félreértéseket leküzdve a német és a kínai kurátor közösen alakította ki álláspontját arról, mit érdemes bemutatni Európában a mai kínai képzőművészetből.

Zene

Könyv: Kényelem és tespedés (Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon)

Irodalmunkban felütötte fejét (mit felütötte, dúl) a gerlóczymarcizmus. Elmagyarázom. Gerlóczy Márton elsőkötetes érettségiaspiráns azt nyilatkozta pár hete, hogy őt nem érdekli, hogy mit beszélnek a kritikusok könyvéről, azt üzeni nekik, hogy ő Gerlóczy Marci, aki szeret írni, és kész. És ez így rendben is lenne, csak az a kérdés, hogy mi, olvasók hogyan jövünk itt a képbe, miért kell a nyilvánosság elé tárni Gerlóczy Márton magánjellegű perverzióit, magányos örömszerző tevékenységét. Pedig ha Gerlóczy pár kilométert visszavenne az arcából, és kicsit odafigyelne a szövegére, akár még jó könyveket is írhatna egyszer, nem kizárt, hogy tehetséges.

Zene

Könyv: Képek képe (Rejtőzködő történelem - 50 év 100 dokumentumfilmje)

Három-négy film egy oldalpáron, rövid tartalom, egy-egy jellegzetes kocka - ötven évet pergetünk végig egyetlen nagy, összevágott dokumentumfilmként a két kezünkben. Emlék, emlék, hatvanas-hetvenes évek, Schirilla hosszú futása Gazdag Gyulától, Sára Sándor Vízkeresztje, Zolnaytól a Fotográfia, sorolhatnánk persze, és föl is merülhetne, hogy mikortól már és meddig még dokumentum a dokumentum, hol metsz bele a játékfilm amúgy is többek között éppen felé terjeszkedő határaiba. Szó van erről is természetesen, mert a filmleírásokat többek között erről is töprengő tanulmányok kísérik, a frappáns és pontos korszakoló bevezetőkről nem is szólva.

Zene

Film: Síktörés (Kresalek Dávid: Kis sugárzás)

Még mindig mérhetjük hónapokban az eltelt időt az óta a néhány év óta, amikor a Tilos Rádiónak nem volt hullámhossza az éterben. Úgy hírlik, hogy felbukkantak akkor is itt-ott kalózadók - mondják, hogy Pécsen történt például efféle nekivetemülés. Az egyetlen, jelenleg is zajló történet ezek közül, amelynek valódiságát sokadmagammal együtt személyesen is tanúsíthatom, és immár nyilvános bizonyítást is nyert, mégpedig dokumentumfilm formájában, a Tordas Rádióé.

Zene

Opera: Ajtófrász (Madarász Iván: Az utolsó keringő)

Adarab műfaja kamaraopera. Színtere egyetlen szoba, s a négy énekes szereplőn kívül csupán táncosok népesítik be (egy rövid jelenet erejéig) a teret. A teret, amely Csikós Attila se nem túl szép, se nem túl eredeti, de korrekt munkája. A rendező, Szikora János és csapata realista, nagypolgári környezetben ábrázolja hőseit. Nappali, ebédlőasztal székekkel, olvasófotel, ágy, kisasztallal. Seszínű, fekete-fehér világ. A szobát szemből színpadnyílásnyi nejlonfüggöny határolja, melyet a főhős a darab elején széthúz, s mely az opera végén magától összezár. Kukucskálunk tehát, s azt kapjuk, amit vártunk;

Lokál

Lokál

Osztrák állatvédők Magyarországon: A paradicsom meghódítása

"Vigyétek már el a németjuhászt is!" - mutat könyörögve a celldömölki sintér a szomorú pillantású, öreg állatra a szűkös ketrecben. A bécsi állatvédők öreg furgonja dugig tele van megmentendő négylábúakkal, de ha a gyepmester által hozott kölyökkutyák a Narancs különítményének autójával utazhatnak, a németjuhász még beférhet lábhoz. A halálosan rettegő, összes lábát kitámasztó kutya ötödikként kerül a furgonba, a kölykök pedig hozzánk. A szomszédos gyomos területen lakó csontsovány macskahadnak még kiborítunk úgy három kiló konzervtápot a földre. A macskák álmélkodva bújnak elő, a kutyák ugatnak. Lassan elindulunk.

Lokál

Sci-fi fesztivál Salgótarjánban: Makkal álmodik

Salgótarján, sci-fi fesztivál, Darth Vader - ez együtt így szinte már túl sok is ahhoz, hogy igaz legyen. Mire meg kiderülne, hogy mindez még a semmihez is túl kevés, már késő: magába zár a vasbeton, s nincs menekvés a halálcsapdák, vadmalacok és üveggyárak városából.