Durván elszúrták a bulinegyed megnyitását Szöulban: 101 új fertőzött az eredmény

  • narancs.hu
  • 2020. május 12.

Külpol

Most 8500 rendőr 11 ezer embert követ.

101 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Szöulban, miután megnyitott a város egyik népszerű bulinegyede – számolt be az esetről számos médium mellett a BBC is.

A nyitás április 19-én történt: a bulizni vágyóknak le kellett adniuk a nevüket, valamint a kontaktszámukat a portáknál, és csak kesztyűben, maszkban léphettek be a klubokba. Viszont mivel számos helyet az amúgy is napi kirekesztéssel szembesülő LGBT-közösség működtet, ezért sokan hamis adatokat adtak meg – így viszont nincs könnyű dolga a hatóságoknak, ha mindenkit fel akar kutatni.

Most javában folyik a potenciáls vírushordozók felkutatása és informálása: 8500 rendőrt vetetettek be és 11 ezer embert próbálnak megfigyelni, követni. Azokat, akik mobiltelefonjuk és a bankkártyáik adatai alapján a bulinegyedben jártak. Angol és koreai nyelvű üzenetekben figyelmeztetik őket, hogy teszteljék magukat. A helyi betegségkezelő központ közölte a BBC-vel, hogy bárki, beleértve a külföldieket, ezt ingyenesen megteheti, és eddig 7000-en jelentkeztek vizsgálatra.

Ugyanakkor több önkormányzat, köztük Szöulé is nyilvánosságra hozta a fertőzöttek vezetéknevét, foglalkozását és korát is. Ráadásul egy helyi protestáns lap egy olyan címmel jelentett meg cikket, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a meleg éjszakai klubokban terjedt el a fertőződés.

Erre reagálásképpen az Amnesty International jogvédő szervezet közleményt adott ki: álláspontjuk szerint a „gyűlölet és egy konkrét csoport rágalmazása az, ami a legnagyobb akadályt jelenti a betegség megelőzésében”.

(Nyitóképünk: helyi lakosok egy bár fertőtlenítését végzik Szöulban. Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.