Figyelmeztetést kap Trump is, ha őrültségeket posztol a vírusról

  • narancs.hu
  • 2020. május 12.

Külpol

A Twitter figyelmezteti a felhasználókat a félrevezető koronás üzenetekre.

A legnépszerűbb amerikai mikroblog-szolgáltató hétfőn bejelentette, figyelmeztetni fogja a felhasználókat, ha egy tweet vitatott vagy félrevezető állításokat tartalmaz a koronavírussal kapcsolatban – írja a Huffpost. Ezzel a Twitter beállt a Google, YouTube és a Facebook mellé, ugyanis a nagy tech-vállalatok elkötelezettek abban, hogy minél kevesebb fals információ terjedjen el a járványról.

A döntés kellemetlen helyzetbe hozhatja az amerikai elnököt is: Yoel Roth, a cég egyik szakmai vezetője szerint akár Donald Trump tweetjeire is kiterjed az új szabály, ahogyan világ minden vezetőjére is – márpedig közismert, hogy Trump az egyik legaktívabb Twitter-felhasználó. Márpedig Trump élen járt a különféle konteok terjesztésében, ami a vírust illeti, mi több, olyan elképesztő ostobaságokat hordott össze, amivel fanatikus híveinek akár komoly károkat is tudott volna okozni. Az Egyesült Államok elnöke április végéb egyenesen azt javasolta például, hogy fertőtlenítőt fecskendezzenek az emberekbe, ha már egyszer a tárgyak felszínén az elpusztítja a kórokozót. Igaz, ezt nem a Twitteren, hanem egy sajtótájékoztatón vetette fel, ám gyakran posztol furcsa állításokat a mikroblogján is, ahol közel 30 millió követője van.

 

Az új rendszer egyébként hétfő óta működik. Célja, hogy eligazítsa a felhasználókat, magyarázatot nyújtson a nem egyértelmű tartalmakkal kapcsolatban, akadályozza a hamis hírek, kamu tartamak terjedését a pandémiával kapcsolatban.

Trump az orbáni úton: kényelmetlen kérdést kapott, ezért leléptett

Hiába, nem szereti az „ízléstelen" kérdéseket. Hirtelen ért véget Donald Trump hétfői tájékoztatója, miután egy számára kellemetlen újságírói kérdés után váratlanul hátat fordított a sajtó munkatársainak és lelépett a helyszínről - írja a CNN. A CBS News tudósítója arra volt kíváncsi, miért büszkélkedik azzal, hogy világelső az ország a tesztelésben, amikor továbbra is nő a halálozás és a fertőzöttek száma.

Figyelmébe ajánljuk