A szexista beszédeiről ismert Fülöp-szigeteki elnök aláírta a törvényt, ami szigorúbban bünteti a szexuális zaklatást

  • B.P.M
  • 2019. július 16.

Külpol

Duterte korábban nyilvánosan szájon csókolt egy házas asszonyt.

Aláírta a Fülöp-szigeteki elnök azt a törvénytervezetet, amely alapján a szexuális zaklatás különböző formái bűncselekménynek minősülnek: ez azt jelenti, hogy a jövőben nem lehet az utcán a nők után fütyülni, szexuális viccekkel bombázni vagy fogdosni őket.

A törvényjavaslat benyújtója, Risa Hontiveros ellenzéki szenátor „hatalmas győzelemnek” nevezte a törvény elfogadását: „Jelentősen vissza lehet szorítani a jövőben a bunkóság kultúráját” - fogalmazott, hozzátéve, visszaszerezték az utcákat a szexuális zaklatóktól.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) 34. csúcstalálkozóján Bangkokban 2019. június 22-én.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) 34. csúcstalálkozóján Bangkokban 2019. június 22-én.

Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel

A jövőben az éttermeknek, bároknak, moziknak és más szabadidős helyeknek egyértelmű jelzéseket kell kihelyezniük, hogy felhívják a figyelmét a „valószínűsíthető jogsértőknek” az új szabályozásra, valamint létesíteniük kell egy forródrótot, hogy azonnali bejelentéseket lehessen tenni. A büntetés a bűncselekmény súlyosságától függően bírság kifizetése, illetve akár elzárás is lehet.

Az ügy azért is érdekes, mert az elnök, Rodrigo Duterte híres a szexuális viccekkel teletűzdelt beszédeiről és megjegyzéseiről: korábban azt mondta a honvédségnek, a katonák lőjenek a női kommunista gerillák nemiszervébe, hogy „használhatatlanná tegyék őket”, de olyan is előfordult, hogy egy nyilvános szereplés után szájon csókolt egy férjes asszonyt. (AP News)

Figyelmébe ajánljuk