Egy ábra, ami rámutat az összefüggésre az átoltottsági szint és a halálozási arány között

  • narancs.hu
  • 2021. november 23.

Külpol

Az Európai Bizottság által megosztott grafikon elég egyértelmű összefüggést mutat. 

Az Európai Bizottság osztott meg egy ábrát a közösségimédia-felületein, amelyen az uniós országok átoltottsági szintjét állították párba az elmúlt 14 nap egymillió főre vetített haláleseteivel. 

Bár az átoltottsági szint nem áll egyenes arányban a halálozási rátával, az ábra alapján az látszik, hogy az alacsonyabb átoltottságú országokban ugrott meg különösen a koronavírus miatti halálozás, a fő fordulópont pedig mintha 70 százalékos átoltottságnál lenne. 

Az ábra szerint a legmagasabb jelenleg Írországban az átoltottság, 93 százalékos, itt az elmúlt két hetes periódust nézve egymillió főre vetítve 15-en hunytak el. Máltán ugyanakkor senki, itt 92 százalékos az átoltottság. 

Magyarország a rosszabbul teljesítő országok között van: 68 százalékos átoltottság mellett az elmúlt két hétben egymillió főre vetítve 135-en hunytak el. Magyarországnál csak Bulgária, Románia, Lettország és Horvátország halálozási adatai rosszabbak, miközben további négy országnál is jobb a magyar átoltottsági szint. 

Némileg kiugró a meglepően alacsony szlovák adat, elképzelhető, hogy ez annak köszönhető, hogy az ábra az elmúlt 14 nap adatai alapján készült. Szlovákiában jelenleg éppen felfutóban van az új járványhullám, amely már most több napi új esetet eredményez, mint az előző hullámokban, a halálesetek száma azonban egyelőre nem ugrott meg. Az országban egyébként épp hétfőn döntöttek az oltatlanokat érintő szigorú korlátozások bevezetéséről. 

   

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk