Egy fegyvermániás fiatal szivárogtathatta ki a Pentagon-iratokat

  • narancs.hu
  • 2023. április 13.

Külpol

Az OG-nek nevezett férfi korábban katonai bázison dolgozhatott, egy internetes chatcsoport tagjait akarta lenyűgözni a húzásával.

Úgy tűnik, a Pentagon több száz titkos dokumentumának kiszivárogtatásáért felelős férfi valószínűleg egy fiatal, rasszista fegyverrajongó, aki korábban katonai bázison is dolgozott, és tettével egy internetes chatcsoport mintegy kéttucat tagjának akart imponálni

derül kiWashington Post cikkéből.

A lap interjút készített a csoport egyik tizenéves tagjával, aki elmondta, hogy a szivárogtatást egy OG-névre hallgató férfi követte el. A Washington Posthoz a fiatal eljuttatott több fotót és videót is a férfiről – ezeket a lap nem mutatta be.

OG saját elmondása szerint katonai bázison dolgozott, ahol a munkájának részét képezte nagy mennyiségű titkosított adat megtekintése.

Mint ismert, a kiszivárgott dokumentumok titkokat tártak fel Ukrajna tavaszi ellentámadásra való felkészüléséről, az Egyesült Államok kémtevékenységeiről olyan szövetségeseivel szemben, mint Ukrajna, Dél-Korea és Izrael, valamint a Washington és a szövetséges fővárosok közötti feszültségekről Kijev felfegyverzése miatt. A kiszivárgott dokumentumok között találni magyar vonatkozású anyagokat is, ezek az Orbán-kormány oroszbarátságáról és az USA-val való szembefordulásáról szólnak.

A lap közlése szerint az adatok nyilvánosságra kerüléséről egyre több bizonyíték mutat arra, hogy nem valamelyik hírszerző szolgálat áll az ügy hátterében, hanem a Pentagon azon gyakorlata, miszerint túl sok embernek biztosít hozzáférést a titkosított információkhoz, köztük katonákon felül civileknek és vállalkozóknak is. A szigorúan titkos minősítésű iratokhoz jelenleg az Egyesült Államokban 1,25 millió embernek van hozzáférése.

OG egy olyan szerver adminisztrátoraként tevékenykedett, amelyet eredetileg 2020-ban hozott létre a Discord üzenetküldő platformon egy fegyverrajongókból és játékosokból álló csoport. A csoportnak több neve is volt, de leggyakrabban Thug Shaker Central néven ismerték. A beszámolók szerint OG tavaly óta a szerver egyik csatornáján tette közzé a dokumentumokat, amelyet "Bear vs. Pig" (Medve kontra disznó) névre keresztelt, ezzel az ukrajnai háborúra éppúgy utalhatott, mint egy nagy népszerűségű, a neten terjedő videóra, amelyben valóban disznók küzdenek egy medvével.

OG, bár nem volt a legjobb véleménnyel a kormányzatról, a Washington Postnak nyilatkozó fiatal csoporttag szertint távolról sem egy Edward Snowden-szerű figura, nem akarta nyilvánosságra hozni a dokumentumokat, pusztán a csoport tagjainak szánta azokat.

A lap szerint a nekik nyilatkozó fiatalt még egyetlen hatóság sem kereste meg az üggyel kapcsolatban, noha az eset miatt nyomozást indított a igazságügyi minisztérium és az FBI, továbbá a Thug Shaker Central nevét már a Bellingcat oknyomozó portál is összekötötte a szivárogtatással.

Azt egyelőre nem tudni, hová lett OG, az ügy kirobbanása után állítólag összezavarodott és fogalma sem volt róla, mihez kezdjen. A csoportnak küldött utolsó üzenetében arra kért mindenkit, hogy lapuljanak meg és semmisítsenek meg minden rá vonatkozó információt, értve ezalatt a tőle származott titkos adatok másolatait is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk