Egy tucat képviselőt juttatott börtönbe a román korrupcióellenes főügyész

  • narancs.hu
  • 2019. február 5.

Külpol

Most őt jelölnék az Európai Ügyészség élére.

Laura Codruța Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) egykori főügyésze első helyen szerepel azon a szűkített listán, amely az Európai Ügyészség főügyészi tisztségére esélyes három jelölt nevét tartalmazza - írja az Index.

Kövesi vezetésével öt év alatt 68 politikai tisztségviselő került korrupció miatt a bíróság elé, közöttük egy miniszterelnök, két miniszterelnök-helyettes, 11 miniszter és 39 parlamenti képviselő.

A szervezet ellen számos támadást indított a politikai elit, végül Kövesit tavaly júliusban alkotmánybíróság támogatással menesztették posztjáról. Tudorel Toader román igazságügyi miniszter a hírre reagálva közölte: ellenzi Kövesi kinevezését és azt ígérte, levélben fogja tájékoztatni a tagállami minisztereket azokról a "visszaélésekről" amelyeket szerinte a román állampolgároknak el kellett szenvedniük Kövesi mandátuma alatt.

Európai Ügyészség felállítását 2017 őszén szavazta meg az Európai Parlament. A szervezethez való csatlakozást azonban több tagország is megtagadta, a lengyel és a magyar kormány szerint ez sértené Magyarország szuverenitását.

Magyarországon jelenleg aláírásgyűjtés folyik az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében.

Figyelmébe ajánljuk