Elindul-e Oroszország és Belarusz a 2024-es párizsi olimpián?

Egyenes kiesés

Külpol

Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt az orosz sportolókat a legtöbb nemzetközi sporteseményről kizárták – ám az olimpia más tészta. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felségjelzés, zászló és himnusz nélkül beengedné őket, Ukrajna és több szövetségese viszont zéró toleranciát követelnek, és bojkottot kiáltanak. Még azt sem tudni, mikor lesz hivatalos döntés.

Az olimpiarendezés presztízséből sem a világ boldogabb, demokratikus fele, sem a saját szobrukat építő diktátorok nem akarnak kimaradni. Azzal különösebb gondja egyetlen demokratának sem lehet, hogy 2024-ben Párizsban rendezik a játékokat (köszönhetően többek közt a Momentum 2017-es népszavazási kezdeményezésének): de mi legyen az Ukrajna ellen februárban fegyveres agressziót kezdeményező Oroszország, s a vele szoros szövetségben lévő Belarusz sportolóival?

 

Magyarország segít, ahol tud

A NOB azt szeretné, ha ők is elindulhatnának a versenyeken, Ukrajna viszont bejelentette, hogy ha ez megtörténik, akkor bojkottálja az eseményt – azt a furcsa helyzetet előidézve, hogy a megtámadott ország nincs ott az olimpián az őt megtámadók kedvéért. Mindez ráadásul egy olyan szervezetet érint, amelynek elnöke, a német Thomas Bach dokumentáltan jó viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal.

Precedens igazából nem létezik: ahogy a nemzetközi álláspont sem egységes a háború megítéléséről, úgy a nemzetközi szakági sportszövetségek és a versenyek rendezői is maguk döntötték el eddig, hogyan is állnak Oroszországhoz. Szinte magától értetődő lenne a korrupció mértékéhez kötni, milyen kemények vagy lazák egyesek ebben a kérdésben, de ez nem stimmel. Az olimpia mellett messze a legkorruptabb szervezőkkel dolgozó nemzetközi fociból például következetesen és mindenhonnan kitiltották mindkét országot – annak ellenére, hogy 2018-ban még Oroszországban rendezték a vb-t. Hasonló a helyzet például a korrupcióval épp nem vádolható nemzetközi jégkorongban is; és egészen más ott, ahol piaci körülmények eleve szóba sem jöhetnek. A sportlövőszövetségnél például lemondatták az orosz elnököt, de ott így is erős marad az orosz befolyás.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk