Egyiptom megnyithatja a rafahi határátkelőt

  • narancs.hu
  • 2023. október 16.

Külpol

És elvileg több órán át ki lehet majd jutni Gázából. Egyes források tűzszünetet is kötnek ehhez, de Izrael tagadja annak a hírét. Egyelőre  korainak bizonyultak a határnyitásról szóló jelentések.

Hétfő reggel megnyitják a Gáza és Egyiptom közötti rafahi határátkelőt

– közölte az izraeli amerikai nagykövetség. A közlemény szerint a rafahi határátkelő helyi idő szerint október 16-án reggel 9 órakor nyílik meg.

Egyiptom rafahi határa az egyetlen kilépési útvonal Gázából, amelyet nem Izrael ellenőriz. Vagyis ez az egyetlen lehetséges kiút Gázából, miután Izrael blokád alá vette a területet a háború kitörése óta.

A határátkelő Gáza déli részén található, az egyiptomi Sínai-félsziget határán, egy ritkán lakott sivatagi régióban. A határ mindkét oldalán lévő várost Rafah-nak hívják.

"Arra számítunk, hogy a helyzet a rafahi átkelőnél továbbra is kiszámíthatatlan marad, és nem világos, hogy az utazóknak engedélyezik-e, illetve meddig engedélyezik az átkelést az átkelőn" – közölte a nagykövetség. Vagyis lehet, hogy csak korlátozott időre lesz nyitva. Egyiptom eddig szigorúan korlátozta a határátkelést többek között a Hamásszal való feszült kapcsolata miatt. 

Az Egyesült Államok és Egyiptom megállapodott Izraellel egy tűzszünetben a Gázai övezet déli részére vonatkozóan, azért, hogy a terület déli részén tartózkodó menekültek biztonságban léphessenek át a rafahi átkelőn Egyiptom feléírja a BBC. A tűzszünet helyi idő szerint 9 órakor lép életbe. A Hamasz tagadja, hogy tudomása lenne a tűzszünetről. A hírről a Reuters tudósított egyiptomi forrásokra hivatkozva.

A legfrissebb információk szerint több óráig fog tartani a dél-gázai tűzszünet – tudta meg a Reuters két egyiptomi forrásától. Elvileg helyi idő szerint 14 óráig engedélyezik a határon az átkelést.

Ám úgy tűnik, a helyzet nem egyértelmű, Izrael miniszterelnöki hivatala tagadja a tűzszünetet.

Frissítés

Egyelőre úgy tudni, Rafahnál tömegek gyűltek össze, hogy átkeljenek a határon. De mindez egyelőre nem lehetséges. Egyiptom biztonsági garanciákat akar, addig nem nyitják meg a határt. Eközben Izrael minden Gázába tartó teherautót ellenőrizni akar, nem szállítanak-e fegyvert.

A BBC szerint emberek ezrei gyűltek össze a rafahi átkelőnél, kétségbeesetten várják, hogy kiszabaduljanak a Gázai övezetből – köztük körülbelül ezer külföldi. Rengeteg segélycsomagot halmoztak fel a határ mellett, melyeket az átjáró megnyitásakor tudnának átjuttatni. Egyiptom közölte, úgynevezett terepkórházat hoz létre a határ közelében. Ugyanakkor a tisztviselők igyekeznek elkerülni az Egyiptomba való kivándorlást, mert  ha ez állandúsul, az a Gázai övezet elnéptelenedéséhez vezethet.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Palesztinok menekülnek Gáza északi részéből.
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Mindeközben 28 izraeli települést evakuálnak a libanoni határ közelében

– jelentette be az Izraeli Védelmi Erők és az izraeli védelmi minisztérium hétfőn. A két szervezet által kiadott közlemény szerint a 28 település a libanoni határtól 2 kilométeres körzetben található. A lakosokat szállodákba és vendégházakba viszik, amelyeket az izraeli kormány fizet.

Az izraeli hadsereg közlése szerint egy izraeli civil meghalt a Hezbollah rakétatámadásában vasárnap az egyik határhoz közeli faluban, további 4 ember megsebesült.

Az utóbbi napokban Libanonból egyre nagyobb intenzitással érte rakétatámadás az izraeli területeket. Izrael ellencsapásokat mér Libanonra, a Hezbollah libanoni csoportjának infrastruktúráját célozták. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Mint ismert, Izrael a gázai Hamász mellett a Hezbollah ellen is harcol, amely egy Irán által támogatott militáns csoport, amely elkötelezett Izrael elpusztítása mellett. A Hamászhoz hasonlóan a Hezbollah is egy terrorszervezet.

Legfrissebb jelentések szerint 199 embert tartanak túszul Gázában – közölte az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, felülvizsgálva az előző nap közölt 155 túszról szóló adatot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk