Egyre több a gyerekkatona a Burkina Fasó-i szélsőségesek soraiban

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 1.

Külpol

Egyes gyerekek a szélsőségesekhez csatlakozva akarták előteremteni a tandíjukat.

Legalább ötszörösére nőtt a gyerekkatonák lélekszáma a Burkina Fasó-i szélsőségesek soraiban az idén – közölte az AP amerikai hírügynökség vasárnap.

Az AP a konfliktusokkal és segélyezéssel foglalkozó nemzetközi szakértők egyik jelentésére hivatkozott, amelyet eddig még nem tettek közzé.

Sandra Lattouf, az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) Burkina Fasó-i képviselője riasztónak nevezte a gyermekek jelenlétét a fegyveres csoportok soraiban. A helyzet annyira aggasztóvá vált, hogy az idén első alkalommal Burkina Faso is bekerült a világszervezet Gyermekekről és a Fegyveres konfliktusokról szóló jelentésébe.

Segélyszervezetek arról számoltak be, hogy az utóbbi időben egyre több gyerekkatonát látni a dzsihadistáknak az afrikai Száhel-övezetben kialakított ellenőrzőpontjain.

Az utóbbi években a régió nyugati térségében megerősödtek az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez köthető csoportok.

Szakértők szerint a gyerekkatonák toborzásában nagy szerepet játszik a térséget sújtó szegénység. Idrissa Sako, a Burkina Fasó-i főügyész helyettese újságíróknak elmondta, hogy egyes gyermekek a szélsőségesekhez csatlakozva akarták előteremteni a tandíjukat.

Hozzátette: az iszlamisták 18 dollárnak megfelelő összeget, illetve ajándékokat, például motorokat ígértek nekik, ha megölnek valakit.

A rosszul felszerelt és kiképzett Burkina Fasó-i hadsereg alig képes megfékezni a 2015 óta dúló erőszakot, amelynek során ezrek vesztették életüket és mintegy 1,3 millión voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból. (MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk