Bennett: Irán támadta meg az izraeli üzemeltetésű hajót Ománnál

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 1.

Külpol

Az izraeli miniszterelnök választ ígért a hajó elleni akcióra, Washington is válaszlépést fontolgat.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy cáfolata ellenére Irán hajtotta végre csütörtökön a két emberéletet követelő támadást az izraeli működtetésű teherhajó ellen Omán térségében – jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet.

Noha az iráni külügyminisztérium azt állította, hogy Izrael vádjai hamisak, Naftali Bennett a kormány vasárnapi ülésén elutasította Teherán tagadását. "Irán megpróbál kibújni alóla, de egyértelműen kijelentem, hogy övé a felelősség" – jelentette ki Bennett.

Az iráni külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy Teherán nem vett részt az Ománi-öbölben a Mercer Street nevű hajó elleni támadásban, miután Izrael Iránt vádolta már néhány órával az incidens után.

"Az elmúlt napokban a világ újabb emlékeztetőt kapott az iráni agresszióról, ezúttal a tenger közepén. A hajó elleni dróntámadással az irániak egy izraeli célpontra lőttek" – mondta Bennett.

"A magunk eszközeivel át fogjuk adni üzenetünket" – ígért választ az izraeli miniszterelnök a hajó elleni akcióra. "Irán bűnös magatartása nemcsak Izraelre nézve veszélyes, hanem a hajózás és a nemzetközi kereskedelem szabadságának globális érdekeit is sérti" – tette hozzá.    

"Hírszerzési bizonyítékaink vannak, és elvárjuk, hogy a nemzetközi diplomácia  egyértelművé tegye az iráni rezsim számára, hogy súlyos hibát követett el" - hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

Jaír Lapid külügyminiszter megtárgyalta amerikai és egyesült királyságbeli kollégáival az Irán elleni nemzetközi választ. A valószínűleg drónnal elkövetett támadásban életét vesztette a legénység egy brit és egy román állampolgárságú tagja.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap közölte: az Egyesült Államok meg van győződve arról, hogy Irán követte el a támadást. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy nincs mentség erre a támadásra és Washington partnereivel és a térségbéli kormányzatokkal együttműködve fontolgatja a megfelelő válaszlépéseket.

Dominic Raab brit külügyi tárcavezető hasonló szellemben közölte: országa partnereivel együttműködve dolgozik egy összehangolt válaszon.

"Nagy-Britannia elítéli ezt a törvénytelen és kegyetlen támadást, amelyet egy kereskedelmi hajó ellen követtek el Omán partjainál – jelentette ki Raab. – Úgy véljük, ez egy szándékos, célzott és a nemzetközi jog egyértelmű megsértését megtestesítő támadás volt Irán részéről."

A brit miniszter szerint nagy valószínűséggel Irán támadta meg a hajót egy vagy több drón segítségével.

Szaíd Hatibzadeh, az iráni külügyminisztérium szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy "a cionista rezsim (Izrael) teremtette a bizonytalanságot, a terrort és az erőszakot". Mint mondta, a teheráni vezetés visszautasítja a vádakat, miszerint bármi köze lett volna a történtekhez. Hatibzadeh szerint ezek az alaptalan vádak mindössze figyelemelterelésként szolgálnak Izrael részéről.

A támadás pontos részletei egyelőre nem ismeretesek.

Izraelben ártatlan emberek elleni terrorizmusnak és a tengeri kereskedelmi útvonalak megsértésének nyilvánították az incidenst, és a ynet szerint várhatóan panaszt nyújtanak be az ENSZ Biztonsági Tanácsához.

A támadást csütörtökön hajtották végre az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű Mercer Street nevű közepes méretű tartályhajó ellen, amely a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába, és éppen a középkelet-ománi Dukm kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre tartózkodott.   

A Reuters hírügynökségnek hírszerzési jelentéseket ismerő amerikai és európai források is azt mondták, hogy a fő gyanúsított az ügyben Irán, de kormányaik továbbra is bizonyítékokat keresnek ennek alátámasztására. (MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk