Elon Musk és az alternatív valóság gyártása

Élesített fegyver

Külpol

Bohózatnak indult Elon Musk beszállása a Twitterbe, de az angliai zavargások jól mutatják, hogy a keze alatt a platform a profi valóságtorzítás mintapéldánya lett.

Augusztus elején ijesztő képek érkeztek Nagy-Britanniából. Egy ruandai hátterű, de már walesi születésű 17 éves fiú július 29-én ismeretlen okokból gyerekeket késelt meg a Liverpooltól néhány kilométerre lévő, 94 ezres Southportban; három 6 és 9 év közötti korú kislány bele is halt a sérülésekbe. A brutális támadás miatt több angliai városban tüntetések szerveződtek. E megmozdulásokra gyorsan rátelepedett a szélsőjobboldal, a hírhedt neonáci Tommy Robinsonhoz köthető English Defence League országszerte megjelent a demonstrációkon. Rendőrökkel verekedtek, köveket dobáltak, szemeteskukákat égettek, de Liverpoolban felgyújtottak egy könyvtárat és egy ételosztó központot is, míg máshol pogromszerű helyzetet előidézve támadtak meg hoteleket és mecseteket.

Szóbeszédből pogrom

Annak egyik oka, hogy a figyelem több család tragédiájáról a rasszista zendülések felé terelődött, az álhírek szándékos vagy szándékolatlan terjedése-terjesztése volt, ami ezúttal egészen elképesztő méreteket öltött. A gyilkos támadás után kevesebb mint két órával az X (Twitter) közösségi hálózat European Invasion névre hallgató felhasználója kiírta, hogy az elkövető „állítólag muszlim bevándorló”. Ez aztán gyorsan meg is jelent az orosz állami propagandának gyakran hitelt adó Channel3 Now névre hallgató portálon. E cikket – természetesen független forrásként – kisvártatva már idézte is a szintén az orosz kormányzat által irányított RT csatorna és a TASZSZ hírügynökség. Az „információ” annyira széles körben kezdett tényként terjedni, hogy a brit hatóságok augusztus 1-jén minden szokást felrúgva inkább közzétették a fiatalkorú elkövető adatait, hátha ezzel meg tudják akadályozni a bevándorlás ellen tüzelő pletykákat.

Ahogy az lenni szokott, már kevesek agyáig jutott el, hogy az elkövető Walesben született, mert épp elég volt az, hogy a szülei ruandaiak. A tüntetések eldurvulásakor sokan azt is tudni vélték, hogy az elkövető gumicsónakban érkezett az országba 2023-ban, mások szerint muszlim volt – holott sem a késelő fiatal nem az, sem a szülei. Egy hamis név is elterjedt, hogy valójában ki is a támadó.

Az ősforrásokat azért is nehéz ellenőrizni, mert a tüntetések eldurvulása idején egy ciprusi luxusszállóba menekült Tommy Robinson például „csak” megosztotta az X-en azt az álhírt, hogy letartóztatták az egyik tüntetést szervező férfit; Newcastle-ben pedig egy állítólagos savtámadásról kezdtek beszélni az emberek, miközben ilyesfajta bejelentés nem érkezett a rendőrségre. A beszámolók szerint a háborús hangulatot az is szította, hogy ezeket a híreket olvasva sokan inkább bezárták a boltjaikat, vagy nem mertek kimenni az utcára.

Az álhírek forrásaiként két platformot szokás emlegetni. Az egyik az eleve nehezen ellenőrizhető Telegram, amely közleményben jelezte is, hogy „aktívan figyelik a helyzetet és eltávolítják az erőszakra felhívó csatornákat és bejegyzéseket”. A másik az X, ahonnan viszont nemhogy bocsánatkérés nem érkezett, de a tulajdonos, Elon Musk maga is megosztott egy olyan bejegyzést, amely szerint az új brit kormányfő egy Falkland-szigeteki fogolytáborba küldené a szélsőjobbos tüntetőket. Musk később szó nélkül eltüntette a bejegyzést, de addigra becslések szerint csak rajta keresztül 1,8 millióan látták ezt a hülyeséget. Ami amúgy jól kiegészítette a még csak az országban sem tartózkodó Musknak a brit kormány felé címzett kritikáit.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.

Mivel, uram, s ki nélkül?

Nagy vitát kavart, hogy miért nincs opera-előadás immár két éve a szegedi Dóm téren. A vezetés gazdasági szempontokkal érvelt: nincs rá támogatás, illetve a műfaj már nem tölti meg két-három estére a 4 ezres nézőteret. Talán erre is lett egyfajta válasz, hogy ismét az István… került színpadra, Novák Péter rendezésében, aki inkább egyfajta misztériumkoncertként tálalja a történetet, a nyitányt az 1983-as ősbemutató fényképeivel illusztrálva.

A láthatatlanok

„Van nevem, de nehezen kimondható. Ezért a magyar nevem Ildi.” „Amikor eljöttem, a feleségem terhes volt. Hat éve vagyok itt. Még soha nem találkoztam a gyerekemmel, csak okostelefonon keresztül.” „Lehet, hogy soha nem megyek haza.

Boldogtalanság, gyere haza

Ahogy egy kritikusa is megjegyezte, „van, akinek ez idegesítő”. Igen, lehet zavaró az író „kalandozó” beszédmódja, ahogy belekezd egy mondatba, majd abban egy újabbat generál, csak mert más téma jutott eszébe; vagy ahogy letér a megkezdett csapásról, hogy aztán oldalakkal később térjen vissza hozzá.

Russzkij karablj, igyi na huj!

A társadalom totális kontrolljára törekvő NER (azaz Orbán Viktor) az ún. Szuverenitásvédelmi Hatóság (SZH) létrehozásával a kormánytól független sajtót és civil szerveződéseket akarja szoros megfigyelés alá helyezni.

Koós Pál végleg megérkezett

  • Marinov Péter

Augusztus 1-jétől Koós Pál tölti be a modellváltáson átesett Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori pozícióját. Koóst az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma erősen vitatható eljárás nyomán juttatta a rektori székbe. Jogszerű volt-e ez a művelet, és ha nem, lehetséges-e jogorvoslat? Tettem egy próbát.

A rossz közérzet kultúrája

Pár hét híján tizenöt éve hangzott el Orbán hírhedt kötcsei beszéde, amely a készülő Fidesz-világ kulturális univerzumát vetítette előre. Honnan indult és hová jutott azóta az orbáni kultúrpolitika? Milyen víziók mozgatták és mozgatják a rendszer kulturális építkezését? Van-e egyáltalán építkezés és rendszer, és miért érzi majd’ mindenki rettenetesen magát benne? És maradt-e élet rajta kívül?

Megtaposták, megszerették

A legmagasabb kitüntetést adja az államalapítás ünnepén Makó fideszes vezetésű önkormányzata Buzás Péternek, a korábbi szocialista polgármesternek. Miután legyőzték, évekig célkeresztben volt, mert tartottak attól, hogy újraindul. Nem tette.

 

Ingyér’ a kastély, bekékül a NER-vér

A kastélytörvény módosított változata a lényegen nem változtatott, az ingyenes átadással „magánjogi szereplők” is hozzájuthatnak a felújított, értékes ingatlanokhoz. Tiltakozásként aláírásgyűjtésbe fogtak, demonstrációt szerveznek, alkotmánybírósági normakontrollt kértek azok, akik szerint ez a nemzeti vagyon ellopása.