Megkezdődtek a tárgyalások az orosz–ukrán fogolycseréről

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 15.

Külpol

Tizenéves orosz sorkatonák is fogságba kerülhettek.

Kijev szerint megkezdődtek a tárgyalások Moszkvával a kurszki betörés során ejtett orosz hadifoglyok és az ukrán hadifoglyok cseréjéről – írja a Financial Times nyomán a hvg.hu.

Dmitro Lubinyec ukrán ombudsman szerda este nyilatkozta az ukrán sajtónak, hogy a párbeszédet orosz kollégája kezdeményezte. Az ukrán katonai hírszerzés pedig a Financial Times érdeklődésére megerősítette, hogy valóban fogolycserén dolgoznak.

Orosz tisztviselők korábban arról beszéltek, hogy Moszkva felfüggesztheti a fogolycserét. Lubinyec azonban most azt nyilatkozta, a Tatjana Moszkalkovával folytatott egyeztetése reményt adott neki, hogy a harcoló felek hamarosan mégis tető alá hozhatnak egy újabb cserét.

„Proaktív volt a beszélgetésünk ebben a kérdésben” – mondta Lubinyec, hozzátéve, hogy Moszkva és Kijev „információt cserél” egymás foglyairól. „Vannak kiemelt kategóriák, melyek cseréjére készen állunk. Elsősorban a súlyos sebesültek tartoznak ide, másodsorban az ukrán nők, harmadsorban pedig mindenki más, aki fogságba került.”

Lubinyec azt mondta, tájékoztatta az ENSZ-t és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, hogy „megvédik az orosz hadifoglyok jogait, és Ukrajna bármikor kész a genfi egyezményen alapuló cserefolyamatok folytatására”.

Ukrajna hivatalosan nem közölte, hogy a kurszki betörés során összesen hány orosz katonát ejtett foglyul, de a lap tudósítóinak nyilatkozó kormányhivatalnokok és a kurszki határvidéken tartózkodó ukrán katonák szerint „százakat”. Csütörtökön az ukrán belbiztonsági szolgálat, az SZBU egyik tisztségviselője annyit közölt, hogy csak az ukrán különleges erők 102 oroszt ejtettek foglyul a kurszki térségben az orosz 488. motorizált lövészezred és a csecsen Akhmat egység katonái közül.

A jelek szerint a Kurszkba vezényelt, és ott tömegesen ukrán fogságba kerülő orosz katonák között akadtak orosz sorkatonák is. Ez pedig meglehetősen érzékeny téma Oroszországban: a sorkatonák zömében 18-19 éves fiatalok, akik az egyéves kötelező kiképzésükön vesznek részt, és akikkel kapcsolatban Putyin a háború kezdetén megígérte, hogy nem fogják őket az ukrán frontra küldeni. Oda végül jól fizetett szerződéses katonák, zsoldosok, illetve börtönből a harctérre kiengedett bűnözők mentek – írja a 444.

Viszont most a harcok orosz területen zajlanak, és független orosz lapok több tucatnyi olyan esetről értesültek, amikor sorkatonai szolgálatukat teljesítő fiatalok tűntek el Kurszkban. A New York Timesnak az orosz katonai szolgálat alól kibújni próbálóknak segítő civil szervezet vezetője, Grigor Szverdlin arról beszélt, hogy úgy tudják, azok a sorkatonákat, akiket kiképzésre a kurszki régióba vezényeltek, és akik az ukrán betöréskor visszavonultak, azóta visszaküldték a területre, hogy harcoljanak. Szervezetüket több mint 20 sorkatona vagy családtagja kereste meg, hogy segítsenek megúszni a harcot.

A fogolycsere-tárgyalások Ukrajna kurszki betörésének tizedik napján kezdődtek meg. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.

Mivel, uram, s ki nélkül?

Nagy vitát kavart, hogy miért nincs opera-előadás immár két éve a szegedi Dóm téren. A vezetés gazdasági szempontokkal érvelt: nincs rá támogatás, illetve a műfaj már nem tölti meg két-három estére a 4 ezres nézőteret. Talán erre is lett egyfajta válasz, hogy ismét az István… került színpadra, Novák Péter rendezésében, aki inkább egyfajta misztériumkoncertként tálalja a történetet, a nyitányt az 1983-as ősbemutató fényképeivel illusztrálva.

A láthatatlanok

„Van nevem, de nehezen kimondható. Ezért a magyar nevem Ildi.” „Amikor eljöttem, a feleségem terhes volt. Hat éve vagyok itt. Még soha nem találkoztam a gyerekemmel, csak okostelefonon keresztül.” „Lehet, hogy soha nem megyek haza.

Boldogtalanság, gyere haza

Ahogy egy kritikusa is megjegyezte, „van, akinek ez idegesítő”. Igen, lehet zavaró az író „kalandozó” beszédmódja, ahogy belekezd egy mondatba, majd abban egy újabbat generál, csak mert más téma jutott eszébe; vagy ahogy letér a megkezdett csapásról, hogy aztán oldalakkal később térjen vissza hozzá.

Russzkij karablj, igyi na huj!

A társadalom totális kontrolljára törekvő NER (azaz Orbán Viktor) az ún. Szuverenitásvédelmi Hatóság (SZH) létrehozásával a kormánytól független sajtót és civil szerveződéseket akarja szoros megfigyelés alá helyezni.

Élesített fegyver

Bohózatnak indult Elon Musk beszállása a Twitterbe, de az angliai zavargások jól mutatják, hogy a keze alatt a platform a profi valóságtorzítás mintapéldánya lett.

Koós Pál végleg megérkezett

  • Marinov Péter

Augusztus 1-jétől Koós Pál tölti be a modellváltáson átesett Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori pozícióját. Koóst az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma erősen vitatható eljárás nyomán juttatta a rektori székbe. Jogszerű volt-e ez a művelet, és ha nem, lehetséges-e jogorvoslat? Tettem egy próbát.