Életfogytiglanra ítélték háborús bűnök miatt az első orosz katonát Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2022. május 23.

Külpol

Vagyim Sisimarin még február 28-án lőtt le egy 62 éves civil férfit. 

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy orosz katonát egy ukrán bíróság – írja a BBC. 

Az orosz Vagyim Sisimarin őrmester a vád szerint még február 28-án lelőtt egy 62 éves ukrán civil férfit az északkeleti Csupahivka nevű faluban. 

A 21 éves Sisimarin ekkor épp más katonákkal együtt volt egy autóban, miután a konvojukat megtámadták. Amikor meglátták az ukrán férfit, amint épp a telefonján beszélt, Sisimarint arra utasították, hogy lője le egy gépkarabéllyal. 

Az ügyvédje szerint a katona ugyan kétszer megtagadta a parancsot, végül mégis lőtt. Az ügyvédje szerint csak azért, mert maga is félt, hogy baja lesz, ha nem teszi. Sisimarin azzal védekezett, hogy bár tényleg lelőtte a civil férfit, parancsra cselekedett, a tettét megbánta, és az özvegy bocsánatát kérte. 

Ukrajnai h?bor?

 
Vagyim Sisimarin
Fotó: MTI/EPA/Oleg Petrasjuk
 

Ez az első alkalom, hogy egy orosz katonát elítélnek az ukrajnai háborús bűnökért – vagyis az első alkalom, hogy bizonyítást nyert az, hogy egy orosz katona megölt egy civilt. 

Miközben az ukrán fél szerint több mint 11 ezer civilek elleni háborús bűn történt már, Moszkva továbbra is tagadja a civilek elleni támadásokat, hétfőn pedig azt közölték, hogy aggódnak a bíróság előtt álló katona sorsáért, és keresik a lehetőséget, hogy megvédjék. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő viszont elismerte, hogy nincs lehetőségük erre, a kijevi orosz nagykövetség is zárva van. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.