Életfogytiglanra ítélték háborús bűnök miatt az első orosz katonát Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2022. május 23.

Külpol

Vagyim Sisimarin még február 28-án lőtt le egy 62 éves civil férfit. 

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy orosz katonát egy ukrán bíróság – írja a BBC. 

Az orosz Vagyim Sisimarin őrmester a vád szerint még február 28-án lelőtt egy 62 éves ukrán civil férfit az északkeleti Csupahivka nevű faluban. 

A 21 éves Sisimarin ekkor épp más katonákkal együtt volt egy autóban, miután a konvojukat megtámadták. Amikor meglátták az ukrán férfit, amint épp a telefonján beszélt, Sisimarint arra utasították, hogy lője le egy gépkarabéllyal. 

Az ügyvédje szerint a katona ugyan kétszer megtagadta a parancsot, végül mégis lőtt. Az ügyvédje szerint csak azért, mert maga is félt, hogy baja lesz, ha nem teszi. Sisimarin azzal védekezett, hogy bár tényleg lelőtte a civil férfit, parancsra cselekedett, a tettét megbánta, és az özvegy bocsánatát kérte. 

Ukrajnai h?bor?

 
Vagyim Sisimarin
Fotó: MTI/EPA/Oleg Petrasjuk
 

Ez az első alkalom, hogy egy orosz katonát elítélnek az ukrajnai háborús bűnökért – vagyis az első alkalom, hogy bizonyítást nyert az, hogy egy orosz katona megölt egy civilt. 

Miközben az ukrán fél szerint több mint 11 ezer civilek elleni háborús bűn történt már, Moszkva továbbra is tagadja a civilek elleni támadásokat, hétfőn pedig azt közölték, hogy aggódnak a bíróság előtt álló katona sorsáért, és keresik a lehetőséget, hogy megvédjék. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő viszont elismerte, hogy nincs lehetőségük erre, a kijevi orosz nagykövetség is zárva van. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk