Elmarad a pozsonyi V4-találkozó

  • narancs.hu
  • 2022. november 17.

Külpol

A cseh és a lengyel házelnök bojkottot jelentett be a magyar kormány oroszpolitikája miatt.

A V4 házelnökeinek jövő péntekre tervezett pozsonyi találkozója elmarad, mert a cseh és a lengyel házelnök bojkottot jelentett be a magyar kormány oroszpolitikája miatt – írja a hvg.hu a Seznamzpravy.cz értesüléseire hivatkozva. 

A csehek részéről Markéta Pekarová Adamová házelnök – aki többször is bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját – és a szenátus elnöke, Miloš Vystrčil is visszamondta a találkozót. Adamová a lapnak úgy nyilatkozott, a magyarok mindig utolsóként csatlakoznak a szankciós csomagokhoz, miközben engedményeket követelnek, és azzal fenyegetőznek, hogy nem támogatják a további intézkedéseket. A cseh házelnök hozzátette:

„Ráadásul képesek a háború kérdését Magyarországon felhasználni az EU ellen. Ők Oroszország trójai falova, és fontosnak tartom, hogy egyértelmű jelzést küldjünk nekik, hogy ez elfogadhatatlan.”

A lap diplomácia forrásokra hivatkozva arról is ír, hogy a lengyel szejm két kamarájának vezetői sem vettek volna részt a találkozón. Adamová külpolitikai tanácsadója végül közölte: kedden a szlovák fél tájékoztatta őket arról, hogy a V4-ek házelnökeinek találkozójára nem a tervezett időpontban kerül sor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk