Engedélyt kért a nyugattól Kijev, hogy Oroszország mélyen fekvő területeit támadhassa

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 25.

Külpol

Ukrajna már hónapok óta lobbizik  a Storm Shadow bevetéséért oroszországi célpontok ellen – eddig kevés sikerrel.

Ismét engedélyt kér a Nyugattól Ukrajna, hogy nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat használjon Oroszország mélyén lévő célpontjainak megsemmisítésére, mivel Kijev szerint ez arra kényszerítheti Moszkvát, hogy tárgyalásokat folytasson a harcok befejezéséről – írja a 24.hu a Guardian nyomán.

Kijevi magas rangú tisztviselők szerint az angol-francia fegyverek „mélységi támadásban” történő használata arra figyelmeztetheti a Kremlt, hogy az orosz főváros közelében lévő katonai célpontok is ki vannak téve a közvetlen csapás veszélyének. A Guardiannek egy magas rangú ukrán kormánytisztviselő azt mondta: Oroszország csak akkor veszi fontolóra a béketárgyalásokat, ha úgy véli, hogy Ukrajna képes közvetlenül „fenyegetni Moszkvát és Szentpétervárt.”

Ukrajna már hónapok óta lobbizik azért, hogy a Nyugat engedélyezze a Storm Shadow alkalmazását Oroszországon belüli célpontok ellen – eddig kevés sikerrel. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton az ország függetlenségének napján elmondott beszédében kijelentette: Kijevnek nincs más választása, mint megtorolni Oroszország teljes körű invázióját.

Ellenségünk is tudni fogja, mit jelent az ukrán megtorlás – fogalmazott az elnök. „Tudni fogják, hogy előbb-utóbb az ukrán válasz az Orosz Föderáció bármely olyan pontjára lecsaphat, amely veszélyforrást jelent Ukrajnára” – tette hozzá.

Mint ismert, augusztus elején Ukrajna meglepetésszerűen behatolt az oroszországi Kurszk tartományba, ahol jelenleg 1250 négyzetkilométernyi orosz terület felett gyakorol ellenőrzést, bár az előrehaladás üteme a múlt héten lelassult. Ugyanakkor az ukrán erők folyamatosan hátrálnak a Donbászban, ahol az orosz megszállók néhány kilométerre vannak Pokrovszk városától, amely kulcsfontosságú közúti és vasúti csomópont.

A Storm Shadow rakétákat elsősorban angol-francia együttműködéssel fejlesztették ki, de mivel egyes alkatrészeit az Egyesült Államok szállítja, a Fehér Háznak is bele kell egyeznie az Oroszországon belüli alkalmazásába.

Ezt az USA eddig a konfliktus kiéleződésétől tartva megtagadta.

Zelenszkij most azzal érvel, hogy Ukrajna oroszországi behatolásának következményei alapján a Kreml figyelmeztetései a vörös vonalakkal kapcsolatban erősen eltúlzottak.

A Guardian információi szerint az Egyesült Királyság hivatalosan nem kérte az Egyesült Államokat, hogy engedélyezze Ukrajnának a Storm Shadow használatát Oroszországon belül. A védelmi minisztérium nem kívánta kommentálni ezt, ehelyett megismételte azokat a korábbi kijelentéseket, amelyek szerint az Egyesült Királyság úgy véli, Ukrajnának „egyértelműen joga van az önvédelemre.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk