ENSZ: Már több mint 60 civil halálos áldozata van a harcoknak

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Külpol

A civil sérültek száma 200-hoz közelít. Százezrek menekülnek.

Legalább 64 civil meghalt, és több mint 160 ezren menekülnek, miután az orosz csapatok a héten bevonultak Ukrajnába – idézi a Reuters az ENSZ segélyszervezetének közleményét.

"Február 26-án délután 5 órakor az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala legalább 240 civil áldozatról számolt be, köztük legalább 64 halottról" - áll a szervezet helyzetjelentésében.

Hozzátették, a tényleges számok valószínűleg "jelentősen magasabbak".

Orosz hadm?velet

 
Vonatra várnak emberek a nyugat-ukrajnai Lviv legnagyobb pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt 2022. február 26-én.
Fotó: Mykola Tys / MTI/EPA/Mykola Tys
 

 

A polgári infrastruktúrában keletkezett károk miatt több százezer ember maradt áram és víz nélkül. Otthonok százai sérültek meg vagy semmisültek meg, az ágyúzások által sújtott hidak és utak pedig egyes közösségeket elzártak a piacoktól.

Az ENSZ menekültügyi ügynökségének adatai szerint több mint 160 000-en kényszerültek lakóhelyük elhagyására, és több mint 116 000-en kényszerültek a szomszédos országokba menekülni.

A szervezet azt is közölte, hogy a biztonsági helyzet romlása miatt az ENSZ ügynökségei és humanitárius partnerei ráadásul kénytelenek voltak felfüggeszteni műveleteiket.

Mindemellett kihangsúlyozták, hogy az ENSZ és partnerei fenntartják jelenlétüket az egész országban, és továbbra is elkötelezettek amellett, hogy a helyszínen maradjanak, és válaszoljanak a növekvő humanitárius szükségletekre és védelmi kockázatokra, amint a helyzet lehetővé teszi.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk