Erdoğan zsidózott, Netanjahu meg antiszemita zsarnoknak nevezte a török államfőt

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2018. december 23.

Külpol

Orbán barátai között megy az adok-kapok.

Antiszemita zsarnoknak nevezte Recep Tayyip Erdoğan török államfőt egy vasárnapi gyűlésen Tel-Avivban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Erdoğan egy előző napi ifjúsági rendezvényen Isztambulban úgy fogalmazott: “Ne rúgj bele az ellenségbe, akit a földre terítettél. Nem egy zsidó vagy te Izraelben”.

"Most már napi szinten ki vagyok téve az antiszemita zsarnok Erdoğan trollkodásának" – mondta Netanjahu egy keresztény katonákkal vasárnap tartott találkozón Tel-Avivban. Erdoğan megszállott Izraellel szemben – fogalmazott az izraeli kormányfő.

Ezt követően a török államfő azzal vádolta a nap folyamán Netanjahut, hogy állami terrort folytat.

"Netanjahu, zsarnok vagy. Te vagy az állami terror vezetője" – mondta híveinek Isztambulban Erdoğan, aki azzal vádolta Izraelt, hogy „ártatlan férfiak, nők és gyerekek tízezreit gyilkolja Palesztinában”.

A Törökország és Izrael közötti kapcsolatokat számos ügy terheli, köztük az Izraelben idén júliusban elfogadott nemzetállam-törvény, amely a zsidó nép nemzeti otthonaként határozza meg Izraelt, és az arab nyelvnek hivatalos helyett különleges státust ad. Törökország rendíthetetlen bírálója Izrael palesztinokkal szembeni politikájának, és régóta kampányol azért, hogy Izrael vessen véget a Gázai övezettel szemben bevezetett blokádnak.

Figyelmébe ajánljuk