Erős robbanásokat jelentettek a zaporizzsjai atomerőmű közelében

  • narancs.hu
  • 2023. január 27.

Külpol

A legtöbb ukrán régióban korlátozni kellett az áramellátást az orosz rakétatámadások miatt.

Radael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője szerint a NAÜ megfigyelői csütörtökön erős robbanásokat jelentettek az oroszok által megszállt ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű közelében – írja a Guadrian. Az ENSZ nukleáris szervezetének megfigyelői új biztonsági övezet létrehozására szólítottak fel az erőmű körül.

Renat Karcsa, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatójának tanácsadója megalapozatlannak nevezte a robbanásról szóló híreket, és provokációnak minősítette a jelentést.

Az elmúlt napokban Oroszország ismét tömeges légitámadásokat mért Ukrajnára, amelyek milliókat hagytak villany, fűtés és víz nélkül. Denys Shmyhal, Ukrajna miniszterelnöke szerint a támadások csütörtökön is az energiaellátó hálózat ellen irányultak. A Telex háborúval foglalkozó hírösszefoglalója szerint csütörtökön az orosz hadsereg 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyek közül az ukrán légierő 47-et megsemmisített.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos csütörtök esti videóüzenetében arról beszélt, az oroszok csütörtöki rakétatámadási után a legtöbb ukrán régióban korlátozni kellett az áramellátást. „A legnehezebb a helyzet az odesszai, a lembergi, a vinnyicai, a kijevi, a szumi és a poltavai régióban” – mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij emellett megköszönte a nyugati államok támogatását, és megerősítette az elnöki utasítást, miszerint az ukrán tisztviselők a jövőben csak engedéllyel és csak hivatalos célból utazhatnak külföldre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.