Evakuálás Mariupolból: Mintegy 100 főt menekítettek ki az Azovsztal acélműből

  • narancs.hu
  • 2022. május 2.

Külpol

Pelosi Kijevben, robbanás Belgorodban. Háborús összefoglaló.

 

 

 

"Megkezdődött a civilek evakuálása az Azovsztalból. Az első, mintegy 100 fős csoport már az ukránok által ellenőrzött terület felé tart. Holnap találkozunk velük Zaporizzsjában. Hálásak vagyunk a csapatunknak! Jelenleg az ENSZ képviselőivel azon dolgoznak, hogy kimenekítsék a többi civilt is az üzemből" - osztotta meg Volodimir Zelenszkij a Twitter oldalán.

David Arahamija, a Moszkvával tárgyaló ukrán békeküldöttség vezetője megerősítette, hogy az ENSZ, a Nemzetközi Vöröskereszt és az ukrán elnöki iroda közreműködésével folytatott tárgyalások sikeresen zárultak, megállapodtak Oroszországgal az Azovsztal üzemben lévő civilek kimentésére irányuló művelet végrehajtásáról. A kimenekített civilek első csoportjában gyerekek, nők és idősek vannak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál rámutatott, hogy

a mostani az első tűzszünet Mariupolban Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta.

A BBC arról ír, hogy vasárnap Denisz Sleha, az ukrán nemzeti gárda vezetője azt közölte, hogy még mindig több százan tartózkodnak bunkerekben az ostromlott Azovsztal acélműben. Hozzátette, hogy még legalább két evakuálásra lesz szükség ahhoz, hogy mindenkit kijuttassanak.

Egy nő elmondta a BBC-nek, hogy két hónapja nem látott napfényt, és hozzátette: azt hitte, nem fogja túlélni.

Közben az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága arról adott hírt, hogy információik szerint több elfoglalt településen az orosz csapatok kifosztják az egészségügyi intézményeket, a helyi betegek helyett pedig állítólag sebesült orosz katonák ellátására kényszerítik az ott dolgozókat. Jelentésében a katonai hírszerzés több kórházat is megemlített a kelet-ukrajnai Luhanszk, Harkiv és Zaporizzsja, valamint a déli Herszon megyékből.

Szintén a BBC számolt be arról, hogy

két erős robbanás történt hétfőn a kora reggeli órákban Belgorodban, az Ukrajnától északra fekvő orosz városban.

Ezt a város kormányzója közölte. Vjacseszlav Gladkov a Telegramon azt írta: "Az operatív parancsnokság szerint nincs kár vagy pusztítás. Nem voltak áldozatok".

A Reuters arról számolt be, hogy a Dél- és Kelet-Ukrajnában széles fronton zajló harcok közepette Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke ígéretett tett, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát. Pelosi Kijevben előre be nem jelentett látogatásán találkozott Zelenszkijjel.

"Ukrajna mellett állunk a győzelemig. És kiállunk NATO-szövetségeseink mellett is, akik támogatják Ukrajnát" - mondta Pelosi. Zelenszkij tartalmasnak nevezte a Pelosival folytatott négyórás, az amerikai fegyverszállításokra összpontosító megbeszélést, és hozzátette, hogy hálás Ukrajna minden partnerének, aki ilyen nehéz időkben is Kijevbe látogat.

(MTI, BBC, Reuters)

Címlapkép: Helyi lakos halad el egy megrongálódott épület mellett a délkelet-ukrajnai Mariupolban. Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov

 

 

 

    

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.