Exit poll: A náci korszak óta először nyerhetett tartományi választást Németországban a szélsőjobboldal

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 1.

Külpol

Úgy néz ki, Türingiában az AfD nagyon simán nyerni fog, Szászországban a CDU-t mérték kicsit erősebbnek.

A szavazatszámlálás eredményeire még várunk, de az exit pollok már kijöttek a német tartományi választásokról. A kérdés az, hogy 1932 óta először sikerül-e a szélsőjobboldalnak megnyernie egy tartományi választást (azért 1932 a dátum, mert az egy évvel később hatalomra jutott náci párt aztán demokratikus választást nem rendezett már tartományi szinten), az Alternatíva Németország (AfD) esélyesnek tűnt erre Türingiában és Szászországban is – írja a hvg.hu.

Türingiában a ZDF exit pollja szerint az AfD nagyon simán nyerni fog, a szavazatok 33,5 százaléka lehet az övék,

a második a konzervatív CDU lehet 24,5 százalékkal. Az ARD ennél egy kicsit szorosabb, de így is egyértelmű eredményt mért: az ő exit polljuk 30,5 százalékot ad az AfD-nek, és 24,5-öt a CDU-nak.

Szászországban fej fej mellett van az első két helyezett.

A ZDF szerint a CDU 32 százalékot kaphatott, az AfD 31,5-öt, míg az ARD 31,5 százalékra méri a CDU-t, 30-ra az AfD-t.

A baloldali populista BSW – amely az AfD-hez hasonlóan szintén bevándorlásellenes és putyinista – mindkét tartományban a harmadik helyre esélyes, Türingiában 14,5-16, Szászországban 11,5-12,5 százalékra mérik őket.

A szélsőséges pártok jó ideje erősebbek az egykori NDK-ban, a mostani eredmény viszont nagyon rosszul jön a kormányzó szociáldemokrata-liberális-zöld koalíciónak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ujhelyi: Itt van a karmelita kutyája elásva

  • narancs.hu

A „politikai szemtanú” szerint semmi baj a határon túli egyéni körzetekkel – az ellenzék is javasolt már ilyet –, csak minden külföldön élő magyar egyformán élhessen választói jogával.