További forrásmegvonással számolhat a kormány az Európai Bizottság részéről

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 2.

Külpol

A kormány nem fizeti ki a 200 millió eurós bírságot, és ha ezt nem teszi meg, akkor pénzmegvonás következik. 

Az Európai Bizottság szóvivője a testület hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy ismételt kifizetési kérelmet küldtek Magyarországnak annak érdekében, hogy az Európai Bíróság (EB) által megállapított 200 millió eurós büntetésnek tegyen eleget a kormány. Ennek hiányában a Bizottság az egyébként Magyarország számára elérhető összegekből levonja a tartozást – erre minden jogalap rendelkezésre áll – írja az EUrologus.

Mint ismert, júniusban az EB úgy döntött, hogy mivel Magyarország nem hajtott végre egy 2020-as bírósági ítéletet, amely a magyar menekültügyi eljárás azon pontjait támadta, amelyek nem felelnek meg az uniós jogszabályoknak, ezért 200 millió eurós büntetést kell fizetnie az országnak. Sőt, a késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű átalánybüntetést is megállapítottak.

Két evélben szólította fel az EB a magyar kormányt arra, hogy tisztázzák, hogyan akarnak fizetni. A kormánynak a 200 milliós részre adott válaszára egy újabb levélben reagált az EB, amelyet szeptember 2-án, hétfőn küldtek el, s amelyben egy újabb, szeptember 17-i határidőt szabtak meg a büntetés törlesztésére.

Ha ez nem sikerül, a Bizottság levonja az összeget Magyarország uniós forrásaiból

– közölte Ujvári Balázs szóvivő, hangsúlyozva, hogy ezzel kapcsolatban az EU pénzügyi szabályai az irányadóak, amelyek meghatározzák a testület eljárását. Hozzátette, hogy a napi bírságra vonatkozó kifizetési felszólításra szeptember 13-ig kell a magyar kormánynak válaszolnia.

Az eljárás további menete ebben az esetben is hasonló. A Magyarországot megillető összesen 21 milliárd eurós kohéziós alapból, illetve a 10,4 milliárd eurós helyreállítási alapból csak 10,5 milliárd euró felzárkóztatási pénzt szabadított fel az Európai Bizottság, a többi forrás a korrupciós kockázatok miatt továbbra is be van fagyasztva. Az EB ennek a 10,5 milliárd eurónak a terhére hajthat végre levonásokat. Ez a gyakorlatban minden bizonnyal úgy fog kinézni, hogy amikor az utófinanszírozási rendszerben kifizetési kérelem érkezik Magyarországról, akkor ezzel az összeggel csökkentett pénzt utalják át. Ezzel szemben a magyar kormány nem tehet semmit, számolt be a portál. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk