Oroszország lazíthat az atomfegyverekre vonatkozó szabályrendszerén

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 1.

Külpol

Oroszország a háború kezdete óta nem először fenyegetőzik az atomfegyverekkel.

Oroszország változtat az atomfegyverekről szóló doktrínáján, hogy hatékonyabban tudjanak reagálni az ukrajnai háború nyugati nyomásra történő eszkalációjára – írja Szergej Rjabkov külügyminiszter-nyilatkozata alapján a Reuters.

A Telex összefoglalója szerint a jelenlegi doktrínát Vlagyimir Putyin 2020-ban vázolta fel. A lényege az, hogy csak akkor vetnek be atomfegyvert, ha valaki más atomfegyverrel támadja Oroszországot, vagy ha olyan, hagyományos fegyverekkel indított támadás éri az országot, ami veszélyezteti a fennmaradását.

A Reuters szerint már sokan kérték arra az orosz elnököt, hogy lazítson ezen a szabályozáson, hátha ezzel elgondolkodtatnák a nyugati országokat arról, hogy érdemes-e támogatni Ukrajnát. Az elnök júniusban azt mondta, hogy a doktrína egy élő, képlékeny dolog, így változhat, de Rjabkov szerint a folyamat már előrehaladott állapotban tart.

Az Ukrajnát 2022-ben lerohanó Oroszország szerint a Nyugat bábként használja Ukrajnát az oroszellenes háborújában, ezért változtatnának a doktrínán. Az USA és szövetségesei tagadják, hogy háborúzni akarnának Oroszországgal, pusztán arról van szó, hogy segítenek Ukrajnának a honvédő háborújában.

Putyin a háború első napja óta már többször megfenyegette az Ukrajnát segítő országokat, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A szövetségesek több körben küldtek már fegyvereket, lőszert, tankokat és más katonai járműveket, és a hírek szerint az ukrán katonák lassan egy hónapja sikeresen nyomulnak előre az oroszországi kurszki területen – írja a lap.

Oroszország tavaly nyáron telepített nukleáris fegyvereket Fehéroroszországba, akkor Putyin úgy nyilatkozott: csak akkor használják a Fehéroroszországba szállított nukleáris fegyvereket, ha Oroszország területét veszély fenyegeti.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ujhelyi: Itt van a karmelita kutyája elásva

  • narancs.hu

A „politikai szemtanú” szerint semmi baj a határon túli egyéni körzetekkel – az ellenzék is javasolt már ilyet –, csak minden külföldön élő magyar egyformán élhessen választói jogával.

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?