Felhatalmazási törvény: 13 EU-tagállam kért vizsgálatot

  • narancs.hu
  • 2020. április 2.

Külpol

Úgy tűnik, Orbán teljhatalma sokaknak nem tetszik.

Tizenhárom EU-tagállam közölt közös nyilatkozatot a holland kormány honlapján.

Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország kormánya arra kéri az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg azokat a rendkívüli lépéseket, amelyeket az országok hoznak a koronavírus elleni küzdelem jegyében. „Ebben a példa nélküli helyzetben elfogadható, hogy a tagállamok rendkívüli intézkedéseket hozzanak a válság ellen és polgáraik védelmében. Ugyanakkor mély aggodalommal tölt el minket az, hogy egyes rendkívüli intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok megsértésének kockázatát hordozzák” - idézi a közös nyilatkozatot a hvg.hu.

false

 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Mint írják, a közlemény nem említi név szerint Magyarországot, vagy annak kormányát, de egyértelmű az utalás a fideszes kétharmad által hétfőn elfogadott felhatalmazási törvényre.

Az EP-elnöke a felhatalmazási törvényről: A Parlamentnek működnie kell, a sajtószabadságot meg kell őrizni

Az Európai Bizottsághoz fordultak a törvény miatt. Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli kedd este nyilatkozatot tett közzé a hétfőn Budapesten elfogadott felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban. A nyilatkozatot az elnök szóvivője, Robert Cuillo juttatta el a sajtóhoz.

Figyelmébe ajánljuk