Orbán a CDU elnökétől kér segítséget a Néppárt elnökével szemben

  • narancs.hu
  • 2020. április 2.

Külpol

Levélben magyarázkodik a magyar miniszterelnök a felhatalmazási törvény miatt, egyben bemártotta Donald Tuskot.

Orbán a Néppártban keres támogatókat abszolút hatalma megvédéséhez, ezért felvette a kapcsolatot az európai konzervatív pártcsalád több vezető figurájával. Többek között levélben fordult Annegret Kramp-Karrenbauer, CDU-elnökhöz is, azzal a céllal, hogy elmagyarázza, miért volt szükség az időkorlát nélküli felhatalmazási törvényre, amely szinte teljhatalmat biztosít neki a járványügyi veszélyhelyzet idejére (amelynek végét szintén a kormány határozhatja meg) - számolt be az ügyről csütörtökön az Euroactiv.

Az AFP hírügynökség által megszerzett levélben úgy érvelt, a koronavírus elleni küzdelem “nem játék”, szüksége van a felhatalmazásra, hiszen nemcsak Magyarországon, a többi tagállamban is veszélyben van az állampolgárok élete. Ugyanakkor bemártotta, a Néppárt elnökét, Donald Tuskot. Róla az Euroactiv szerint azt írta, szembemegy a jobboldali pártcsaláddal, hiszen a baloldalhoz és a liberálisokhoz igazodik, aggályai megalapozatlanok, alaptalanul vonja kétségbe néhány tagpárt demokratikus elkötelezettségét.

Tusk és Orbán

Tusk és Orbán

 

Az Euroactiv szerint ezzel lényegében Annegret Kramp-Karrenbauer segítségét kérte Tuskkal szemben. Mint emlékezetes, szerdán 13 tagállam - köztük a két nagy, Franciaország és Németország - arra figyelmeztetett, hogy - Magyarország nevének említése nélkül - egyes kormányok a vírus elleni küzdelem jegyében gyengítik a jogállamot, veszélyeztethetik a szólásszabadságot.

Tusk pedig egy videóban úgy fogalmazott, komoly kétségei vannak, hogy a jelenlegi válságot túléli-e az EU, ugyanis egyes politikusok úgy viselkednek, mint a vírus, nem úgy, mint az oltás, majd meg is nevezte Orbánt. Illetve a napokban az is kiderült, hogy a Néppártban megint terítékre került a felfüggesztett tagságú Fidesz kizárása. Tusk erről azt mondta, a járvány elvonulta után elszámolnak a Fidesszel.

Mint ismeretes, a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt több olyan javaslatot terjesztett a parlament elé, amelyek tovább szűkítenék az ellenzék mozgásterét, illetve alapjogokat csorbítanának. Igaz, a polgármesterek jogköreinek elvtételét végül egy fél nappal a beterjesztés után - részben a nemzetközi visszhangot látva - a kormány visszavonta.

Figyelmébe ajánljuk