Fenntartja LMBTQ-ellenes deklarációját a lengyel Malopolska régió

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 20.

Külpol

2,5 milliárd eurót veszíthetnek rajta, de nem hátráltak meg.

Csütörtökön a lengyelországi Malopolska régió parlamentje megerősítette azt az eredetileg 2019-ben elfogadott deklarációt, amellyel "LMBTQ-ideológia mentesnek" nyilvánította a területet - írja a Politico.

A deklaráció újabb megvitatását a helyi ellenzék kezdeményezte, de a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselői fenntartották a korábban elfogadott szöveget, az EUobserver beszámolója szerint 22-15 lett a szavazás végeredménye.

A Krakkót is magában foglaló Malopolska régió (magyarul kis-lengyelországi vajdaságnak is szokták nevezni) intenzív levelezésben áll az Európai Bizottsággal az LMBTQ-ellenes deklaráció miatt, és ellenzéki politikusok attól tartanak, a Bizottság elveheti a régiónak a 2021-2027-es uniós költségvetésből járó 2,5 milliárd eurónyi fejlesztési forrást, de akár még az előző költségvetésből kifizetés előtt álló pénzeket is.

Tomasz Urynowicz, a régiós törvényhozás alelnöke a csütörtöki szavazás miatt kilépett a PiS-ből, és Facebook-oldalán arra figyelmeztetett, hogy "a Bizottság nem viccel."

A régiós parlament elnöke, Jan Duda (Andrzej Duda köztársasági elnök apja) viszont azzal érvelt, hogy az EU-s pénz jár nekik, és csak "barbárok" akarják elvenni tőlük.

A lengyel katolikus egyház is erőteljes nyomást helyezett a politikusokra a deklaráció fenntartása érdekében, egy lengyel érsek két prédikációjában is felhozta a témát.

Júliusban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az "LMBTQ-ideológia mentes zónák" miatt, és tavaly hat lengyel várostól már visszatartott egy uniós testvérvárosi program keretében korábban odaítélt pénzeket.

A Politico megkeresésére egy bizottsági szóvivő azt közölte, hogy Malopolska régió esetében egyelőre nem történt semmilyen felfüggesztés, ugyanakkor aláhúzta, hogy az uniós támogatások felhasználásának diszkriminációmentesnek kell lennie. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?