Már 18 ezernél is több embert evakuáltak Kabulból

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 20.

Külpol

A NATO e hét végéig megduplázná a kimenekítettek számát. 

Több mint 18 ezer embert evakuáltak a kabuli nemzetközi repülőtérről a múlt hét végi tálib hatalomátvétel óta - közölte pénteken újságírókkal a NATO egyik tisztségviselője, hozzátéve, még mindig sokan várnak segítségre a helyszínen.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő azt mondta, az észak-atlanti szervezet célja, hogy a hét végén megduplázza a kimenekítettek számát.

Míg John Kirby, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője azt mondta, hogy az elmúlt 48 órában naponta 2000 embert evakuáltak, Ned Price amerikai külügyi szóvivő szerint csütörtökön már 6000 ember evakuálását hagyták jóvá, őket nemsokára katonai repülőgépen szállítják el Afganisztánból.

A nyugati országok a Hamid Karzai repülőtéren keresztül evakuálják állampolgáraikat, a diplomáciai képviseleteik személyzetét és a nyugatiaknak dolgozó - ezért különösen veszélyeztetett - afgánokat. Az evakuációról készült felvételek kaotikus jeleneteket mutatnak, számos afgán próbál ugyanis feljutni az országot elhagyó gépekre.

A Pentagon csütörtökön jelentette be, hogy amerikai harci repülőgépek repültek át Kabul felett, felügyelve az evakuálás biztonságát. Hank Taylor vezérőrnagy közölte, megnyitották a repülőtér több kapuját is az országot elhagyni kívánó emberek előtt.

Joe Biden amerikai elnök leszögezte: minden amerikai állampolgárt ki fognak menteni az országból. Hozzátette azt is, hogy az amerikai csapatok a tervezett végleges kivonulási határidő, augusztus 31. után is Afganisztánban maradhatnak.

"Ha maradnak amerikai állampolgárok, akkor addig maradunk, amíg mindannyiukat ki nem hozzuk" - mondta Biden az ABC News hírtelevíziónak adott interjúban.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

    

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?