Ferenc pápa: „Ne higgyük, hogy a politika csak a kormányzók kiváltsága”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. január 1.

Külpol

Véleménye szerint az egyház a „múlt szép múzeumává válhat, ha az emberek elveszítik a hit élményét.”

A politika nem a kormányrúdnál állók kiváltsága, mondta Ferenc pápa kedden, idei első úrangyala áldásában - közölte az MTI.

„Ne higgyük, hogy a politika csak a kormányzók kiváltsága" - mondta a katolikus egyházfő újév napján, amely egyben a béke 52. világnapja. „Mindnyájan felelősek vagyunk a város életéért, a közös jóért és a politika akkor jó, ha mindenki kiveszi a részét a béke szolgálatában" - tette hozzá Ferenc pápa a Szent Péter téren álló pápai palota ablakából.

A pápa az idei béke világnapjának témájául „a jó politika a béke szolgálatában áll" témát választotta. A VI. Pál pápa által 1967-ben bevezetett béke világnapján a katolikus egyházfő egy adott témában üzenetet intéz a világ államfőihez.

Előzőleg a Szent Péter-bazilikában bemutatott hagyományos újévi miséjén a pápa a világ megosztottságát ostorozta, és óvott a csak keveseknek jó lelketlen profithajszától.

Beszédében az egyházfő az anyaság előtt tisztelgett, rövidlátónak nevezve azt a világot, amely „az anyai tekintetet" feledve néz a jövőbe. Az ilyen világ „lehet, hogy növeli a nyereségét, de nem látja másokban a gyermekeket. Pénzt fog keresni, de nem mindenki számára. Mindnyájan ugyanabban a házban tartózkodunk majd, de nem mint fivérek és nővérek" - figyelmeztetett.

Az újévi pápai üzenet viharos 2018-as esztendő után hangzott el, amely során az egyházat világszerte pedofil botrányok rázták meg, amelyeket a pápa nem tudott kordában tartani.
A válságérzetet erősítette, hogy a kommunikációs stratégiával kapcsolatos nézeteltérések miatt hétfőn lemondott a Vatikán szóvivője és a helyettese.

Nehéz helyzetben van Ferenc pápa: azzal vádolják, hogy tudott a szexuális ragadozó bíboros ügyeiről

Viganò érsek szerint az egyházfő még segítette is Theodore McCarrick előmenetelét. Szorult helyzetbe került Ferenc pápa az amerikai papságot érintő, nemrég kirobbant újabb szexuális bántalmazások miatt. Egészen radikális hangvételű írást jelentetett meg ugyanis Carlo Maria Viganò érsek, a Vatikán 2011 és 2016 között az Egyesül Államokba delegált követe vasárnap a National Catholic Register című katolikus lapban.

Ferenc pápa nyíltan nem utalt a problémákra, de felszólította a római katolikusokat, hogy maradjanak hűek az egyházhoz. „Az egység többet számít, mint a különbözőség" - mondta.

Arra is figyelmeztetett, hogy az egyház „a múlt szép múzeumává" válhat, ha az emberek elveszítik a „hit élményét."

Ferenc pápa a közelmúltban hajléktalanklinikát hozott létre, amiről itt olvashatnak bővebben:

Ferenc pápa hajléktalanklinikát hozott létre a Szent Péter téren

Karácsonyi ajándékként ingyenes orvosi ellátásban részesülhetnek. A Katolikus Karitász tavalyi becslése szerint több mint 16 ezer hajléktalan ember él Rómában. Az elmúlt években egyre nagyobb számban tűntek fel a Vatikán közelében, különösen éjszakánként, amikor az árkádok alatt keresnek maguknak alvóhelyet. Ferenc pápa pedig úgy gondolta, karácsonyi ajándékként hasznos lenne segíteni ezeken az embereken, ezért egy három rendelőből álló klinikát létesített.

Figyelmébe ajánljuk