Ferenc pápa szerint aggasztó a katolikusok között is tapasztalható idegengyűlölet

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. szeptember 22.

Külpol

Természetesen nem a KDNP-re gondolt.

Aggodalmát fejezte ki az Európában tapasztalható intolerancia, diszkrimináció és idegengyűlölet miatt Ferenc pápa pénteken, aki szerint a migránsokkal és menedékkérőkkel szembeni „mély zavar” a katolikus közösségekben és az európai egyházakban is érezhető.

Ferenc pápa az európai püspöki konferenciák migrációs felelőseit fogadva kijelentette, hogy Európa számos részén az intolerancia, a diszkrimináció és az idegengyűlölet jelei tapasztalhatók, amelyeket „a különböző, az idegen iránti bizalmatlanság és félelem” okoz. A katolikus egyházfő hozzátette, ennél is jobban aggasztja az a szomorú megállapítás, hogy Európában

katolikus közösségeink sem mentesek ettől a védekező és elutasító reakciótól,

amelyet a kulturális és vallási identitás megőrzése erkölcsi kötelességével indokolnak.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Alessandro Di Meo

Ferenc pápa szerint

  • az egyház a misszionáriusok „migrációjának” köszönhetően terjedt el az összes kontinensen;
  • és úgy véli, „bizalommal” teli nyitás szükséges „a korlátok és a falak” lebontására;
  • illetve a menekültek érkezése az európai egyházak számára lehetőséget kínál, egy új „misszionárius front” megnyitását.

A pápa a törvényes és biztonságos migrációs útvonalak bővítését szorgalmazta, az érkezők méltóságteljes elhelyezését, az alapvető szolgáltatásokban való részesítésüket. Ugyanígy kiemelte azt is, hogy a migránsokat és menedékkérőket indulás előtt tájékoztatni kell, hogy tisztában legyenek többek között az alapvető jogaikkal. Szerinte tenni kell a helyi lakosság és a migránsok fejlődéséért is, egymás kölcsönös gazdagításával.

Figyelmébe ajánljuk