Ferenc pápa: Ukrajnának elég bátornak kellene lennie a béketárgyaláshoz

  • narancs.hu
  • 2024. március 9.

Külpol

„Ne szégyelljenek tárgyalni, mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnak”, tanácsolja a katolikus egyházfő.

Ukrajnának elég bátornak kell lennie a „fehér zászlóhoz”, és tárgyalnia kellene a két évvel ezelőtt Moszkva által indított teljeskörű inváziót követő, tízezrek életét követelő háború lezárásáról – jelentette ki Ferenc pápa egy interjúban.

A Telex azt írja, a katolikus egyházfőt a svájci RSI televízióval készült interjúban arról kérdezték, mi az álláspontja arról a vitáról, amelyben az egyik fél szerint Ukrajnának fel kellene adnia azokat a területeket, amelyeket nem tudott visszafoglalni, a másik oldal szerint viszont ez az erősebb fél lépéseit legitimálná.

„Bizonyos értelmezés szerint ez (utóbbi) igaz. Úgy gondolom azonban, hogy

az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal”

– reagált a pápa a március 20-án adásba kerülő interjúban, amelynek az átirata és egy részleges videófelvétel szombaton került a Reuters brit hírügynökség birtokába.

A pápa szerint a „tárgyalni” szó bátorságot fejez ki: „Amikor látjuk, hogy vereséget szenvedünk, a dolgok nem mennek jól, bátornak kell lenni a tárgyaláshoz”. „Van, aki esetleg szégyent érez, de hányan halnak meg, mire véget ér a háború?

Időben kell tárgyalni, találni kell olyan országot, amely közvetítő lehet”

– szögezte le az egyházfő, Törökországot megemlítve a közvetítésre ajánlkozó államok közül. „Ne szégyelljenek tárgyalni, mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnak” – mondta a pápa, aki már több száz felhívást tett az általa „vértanúságot szenvedőnek” nevezett Ukrajna érdekében. Arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e közvetíteni, kijelentette: „Itt vagyok”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk