Elkészült a Notre-Dame új födémszerkezete

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. március 10.

Külpol

A 2019-ben leégett párizsi székesegyházat december 8-án szeretnék újból megnyitni a hívők és a látogatók előtt.

Elkészült a párizsi Notre-Dame-székesegyház hajójának födémszerkezete, amely a huszártoronnyal együtt lett a 2019. évi tűzvész martaléka – jelentette be a helyreállítással megbízott vállalat egy fényképpel, amelyen az ácsok és fafaragók láthatók az újjáépített gerendázaton.

A fotó, amelyet azóta internetezők ezrei lájkoltak, körbejárta a közösségi portálokat, amióta a vállalat péntek este közzétette Rebatir Notre-Dame de Paris (A Notre-Dame újjáépítése) című Facebook- és Instagram-oldalán.

A fotón a masszív tölgyfagerendák között a mesterek láthatók védősisakban, a szerkezet tetején ott a hagyományos bokréta.

A szentély gerendázata, amely szintén beomlott a tűzvészben, januárban készült el. Befejezéséhez közeledik a huszártorony is, amely azonos a XIX. században Eugene Viollet-le-Duc által tervezettel: jelenleg az ólomborítást helyezik el, és fokozatosan bontják a tornyot körülvevő állványzatot.

A párizsi nyári olimpiai játékok idején (július 26. és augusztus 11. között) már szabadon látható lesz a huszártorony, a székesegyház pedig várhatóan december 8-án nyílik meg a nagyközönség előtt.

Rachida Dati kulturális miniszter pénteken művészeti bizottságot nevezett ki, amely kiválasztja majd azt a művészt és üvegesmestert, aki hat modern ablaküveget készít a székesegyház egyes kápolnáiba. Az Emmanuel Macron francia elnök kívánságára készülő modern üvegablakokat hat kápolnában helyezik el, várhatóan 2026-nál nem előbb.

A 2019. áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház ötéves munka után nyílik meg. Az épület környékét fokozatosan újítják fel 2025 és 2028 között.

 

A címlapkép forrása is a Notre-Dame újjáépítése nevű Facebook-oldal

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk