Fiatal nők hamis közösségimédia-oldalaival gyűjtött információt az izraeli katonáktól a Hamász

  • narancs.hu
  • 2020. február 17.

Külpol

A katonákkal flörtölni kezdtek, majd megkérték őket, hogy töltsenek le egy alkalmazást, amelynek segítségével hozzáfértek a telefonjaikhoz.

Fiatal nők hamis közösségimédia-oldalai révén gyűjtött információt az izraeli katonáktól a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet hétfőn.

A Hamász számítógépes hírszerzői  fiatal nők fényképei segítségével megalkotott fiktív személyek révén üzeneteket küldtek izraeli katonáknak, flörtölni kezdtek velük, majd megkérték őket, hogy töltsenek le egy alkalmazást, amelynek segítségével birtokába jutottak a katonák telefonjain tárolt információnak.

A katonák a letöltés után hibaüzenetet kaptak, de attól kezdve a háttérben tovább dolgozhattak a Hamász számítógépei, követték a helyváltoztatásaikat, elolvashatták üzeneteiket, használták a telefonok mikrofonját és kameráját.
A Hamász saját fejlesztésű kémvírusa ugyanis a csábító üzenetek után a telefonra telepítette magát, majd folyamatosan továbbította a sok tucat katona okostelefonjáról gyűjtött adatokat az iszlamista szervezetnek.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint felfedezték a kémkedés ezen legújabb módját, még mielőtt a Hamász jelentős, értékes információhoz jutott volna ezzel a módszerrel.
A hadsereg szóvivője szerint az elmúlt években a Hamász már harmadszor kísérelte meg az izraeli katonák telefonjának feltörését, és ez volt az eddigi legkifinomultabb technológia.
"Látjuk, hogy egyre jobban megtanulják és fokozzák ezt a módszert" - nyilatkozta Jonatán Konrikus szóvivő.

false

MTI

Figyelmébe ajánljuk