Brüsszel is magyarázatot vár a Gruevszki-ügyben

  • narancs.hu
  • 2018. november 23.

Külpol

Kínos szavazás vár a Fideszre az Európai Parlament jövő heti ülésén, ahol a macedón jogállamiság helyzetét bemutató jelentésről kell dönteni.

A Fidesz bizottsági szinten októberben még támogatta azt az európai parlamenti határozattervezetet, amely néhány kritikai megjegyzés mellett számos pozitív megállapítást tesz Macedónia demokratikus fejlődésével, az igazságszolgáltatással, valamint a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban – írja a Népszava, ennek ellenére Nikola Gruevszki azért kaphatott politikai menedékjogot, mert a kormány szerint Macedóniában nem a jogállami normáknak megfelelően hozták meg a bírósági ítéletet.

false

 

Fotó: MTI-Koszticsák Szilárd

Amúgy a határozattervezet felszólítja Macedóniát, hogy fektessen több energiát a pénzügyi visszaélések kivizsgálására és a hatóságok „növeljék a meghozott ítéletek számát”, a korrupció megelőzéséért felelős állami bizottság egyértelmű hatáskörökkel rendelkezzen, és teljesen függetlenül dolgozhasson.

A lap szerint az EP szociáldemokrata-frakciója két módosító indítványt is beadott a határozattervezethez, mindkettő kifejezetten a Gruevszki-üggyel kapcsolatos. Az első támogatásáról biztosítja a macedón kormányt az euroatlanti integrációs törekvéseiben, illetőleg kiemelik, hogy Gruevszki ügyében független és transzparens eljárás folyt, a másik felszólítja a magyar kormányt, hogy minden szükséges információt közöljön arról, miért kapott menekült státuszt Gruevszki és „elvárja, hogy a magyar kormány szigorúan a hatályos nemzeti és nemzetközi jog szerint járjon el Gruevszki kiadatási kérelmét illetően”.

- Azért javasolta a szociáldemokrata frakció ezeket a módosításokat, hogy állítsuk élére a dolgot és a Fidesz képviselői is valljanak színt: mit gondolnak Gruevszki ügyéről európai szinten - mondta a Népszavának Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Információink szerint egyébként a szocdem frakció tagjai már egyeztettek a módosításokról az Európai Néppárt vezetésével.

Figyelmébe ajánljuk