Föladták a csecsenek az ukrajnai háborút

  • narancs.hu
  • 2022. március 20.

Külpol

Az ukrán titkosszolgálat szerint a muszlim katonákból álló alakulat több száz fős veszteséget szenvedett, egyik parancsnoka is elesett.

Az ukrán Radio Szvoboda szerint több száz fős veszteséget szenvedett az Ukrajnába vezényelt csecsen különítmény, és emiatt már március 13-án visszatért Groznijba Fehéroroszországon keresztül – írja a HVG.

A Ramzan Kadirov vezette csecsen alakulat első csapata február 26-én, 450 fővel érkezett Ukrajnába. A hosztomeli repülőteret szerették volna elfoglalni, de ez nem sikerült nekik.

Később egy másik, 1200 fős egység a Csernobil környéki harcokban vett részt. Ennek a csapatnak a parancsnokát, Magomed Tusajevet lelőtték az ukrán katonák.

A csecseneket azzal a szándékkal vetette be az orosz hadvezetés, hogy pszichológiai hatással is jár megjelenésük, mert tapasztalt, a városi harcokhoz szokott, kíméletlen elitcsapatként hivatkoztak rájuk. A beszámoló szerint viszont inkább Tik-Tok-videókat készítettek, a lakosságot terrorizálták, és a hosztomeli kudarc után jellemzően kerülték az éles helyzeteket. Mariupol körzetében harcoltak még, az orosz csapatokat támogatva.

A Mandiner viszont arról számol be, hogy a Twitteren több olyan videó is látható, amely azt bizonyítja, hogy a csecsenek még mindig Ukrajnában vannak, és harcolnak is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk