Fordulópont: Putyint tartják a magyarok a legalkalmasabb vezetőnek a külföldi politikusok közül

  • narancs.hu
  • 2018. július 25.

Külpol

Ez van, Vlagyimir nyert. Meggyőző fölénnyel.

Egy nagyon érdekes, 1000 fő megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatás jelent meg a 24.hu-n. A vizsgálódás arra irányult, hogy a hazai választókorú népesség mely külföldi politikust, azaz vezetőt látja a legjobb színben, melyiket tartja legalkalmasabbnak.

A kutatás eredményeképp pedig az jött ki, hogy „hiába az egyre erősödő vád az amerikai választásokba történt beavatkozásról, hiába a Krím annektálása, hiába a 30 éves elköteleződés Paks 2 ügyében, Vlagyimir Putyin orosz elnök elnyerte a magyarok szívét. (…) Mindkét kérdésben – kit tartanak hatékonynak és kit szimpatikusnak a magyarok – az orosz elnök nyert, méghozzá meggyőző fölénnyel. Elgondolkodtató, hogy a fiatalabbak körében népszerűbb Putyin, mint a 30 év fölöttiek körében – ezt talán az magyarázhatja, hogy az 1990 után születtek már nem tudják, milyenek is voltak a Moszkva befolyása alatt töltött évtizedek Magyarországon. Arról pedig talán nem hallottak, hogy Putyin elnök egyre többször nyíltan is éppen azt a befolyást sírja vissza, a szovjet idők világpolitikai szerepét szánja Oroszországnak. Ennek a tudásnak viszont alighanem birtokában van a diplomások többsége, övék az egyetlen csoport, amelynek körében nem Putyin ül a trónon: a diplomások Angela Merkel német kancellárt tartják a leghatékonyabbnak és Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt a legszimpatikusabbnak”.

A felmérés tanulsága volt az is, hogy Donald Trumpot „nem szerették meg a magyarok. Az amerikai elnök a hatékonysági és a szimpátialistának is a legalján küzd Hszi Csin-ping kínai és Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, pedig ez utóbbi kettő ismertsége alighanem jóval alacsonyabb, mint az amerikai elnöké”.

Figyelmébe ajánljuk