Franciaországban bűncselekmény lesz a melegek "gyógyítása"

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 26.

Külpol

Két év szabadságvesztéssel büntethető, aki úgynevezett "konverziós terápiát" végez. 

A francia parlament elfogadta azt a törvénytervezetet, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az LMBTQ emberek állítólagos gyógyítását, azaz a szexuális orientációjuk megváltoztatását célzó úgynevezett konverziós terápiákat.

Negyven évvel azután, hogy a homoszexualitás büntethetőségét eltörölte Franciaország, a kedd este megszavazott törvény új bűncselekményt vezet be a büntetőtörvénykönyvben: a konverziós terápiát végzők két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók. Súlyosbító körülmények esetén a büntetés akár három évi szabadságvesztés és 45 ezer eurós pénzbírság is lehet.

Az 577 fős alsóházban megjelent 142 képviselő közül mindannyian igennel szavaztak a tervezetre, amelyet a szenátus január 20-án szintén egyhangúlag már megszavazott második olvasatban. A szavazást követően minden képviselő és szenátor a tribünön elismételte: "nincs mit gyógyítani".

A konverziós terápiák valójában már eddig is büntethetők voltak számos olyan szabálysértésen keresztül, mint a morális zaklatás, erőszak vagy törvénytelen orvosi gyakorlat. Elisabeth Moreno, a férfiak és nők közötti jogegyenlőségért felelős kormánytag ugyanakkor úgy vélte, hogy a törvény elfogadása "erős jelzés" lehet annak érdekében, hogy a "barbár terápiák" áldozatai könnyebben merjenek feljelentést tenni.

 A konverziós terápiák az ördögűző szeánszoktól az elektrosokkon át a különböző önmegtartóztató gyakorlatokig terjednek, és szakemberek szerint tartós pszichológiai, egyes esetekben fizikaikárokat okozhatnak a terápiák többnyire fiatal alanyainak.

"Ezeknek a méltatlan gyakorlatoknak nincs helye a köztársaságban. Miután az, hogy valaki önmaga, nem bűncselekmény, nincs mit gyógyítani" - írta a Twitteren Emmanuel Macron államfő.

Az 1950-es években az Egyesült Államokban kezdeményezett konverziós terápiáknak nincsen tudományos vagy orvosi alapjuk. Bár nincsenek hivatalos adatok arról, hogy Franciaországban mennyire elterjedt ez a gyakorlat, a törvényhozók 2019-ben több száz esetről tudtak.

A magyar köztévé egyik 2019-es adásában Trombitás Kristóf vendégeivel támogatólag elemezte a melegeket "gyógyító" terápiákat. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.