Görögország legalizálja a melegházasságot

  • narancs.hu
  • 2024. február 16.

Külpol

Ezzel az első ortodox keresztény többségű ország lett, ahol azonos neműek is házasodhatnak.

Görögországban legalizálják melegházasságot, ezzel ők lettek az első ortodox keresztény többségű ország, amelyben azonos neműek is összeházasodhatnak majd – írja a BBC beszámolója alapján a Telex.

A törvényjavaslatot egyszerű többséggel kellett megszavazni a 300 fős parlamentben. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerint

az új törvény „bátran felszámol egy súlyos egyenlőtlenséget”.

Micotákisz maga támogatta a változást, de mivel saját jobbközép, kormányzó pártjának egy része ellenezte azt, a kormányfőnek az ellenzéki pártok képviselőire is szüksége volt ahhoz, hogy átmenjen a módosító. „Az eddig láthatatlan emberek végre láthatóvá válnak körülöttünk, és velük együtt sok gyermek végre megtalálja az őt megillető helyet” – mondta a miniszterelnök a parlamentben a szavazás előtti vitában, hozzátéve, „a reform számos honfitársunk életét teszi jobbá, anélkül, hogy bármit is elvennénk a többség életéből”.

A görögországi LMBTQ-szervezetek történelmi jelentőségűnek nevezték a szavazást, az egyház támogatói azonban nem örültek a változásnak. Csütörtökön az athéni Szintagma téren a döntést ünneplők mellett ellentüntetők is megjelentek, akik transzparenseket és kereszteket vittek magukkal, valamint imákat olvastak fel és a Bibliából énekeltek részleteket. Az Európai Unió 27 tagországából tizenöt már legalizálta az azonos neműek házasságát, ami globálisan összesen 35 országban engedélyezett.

(Címlapképünkön: Emberek ünnepelnek az athéni Szintagma téren 2024. február 15-én, miután a görög parlament megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tévő jogszabályt. Fotó: MTI/AP/Mihael Varaklasz)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk