Gruevszki-ügy: Macedóniában már a titkosszolgálat egykori vezetőjét is őrizetbe vették, hogy ne tudjon megszökni, mint Gruevszki

  • narancs.hu
  • 2018. november 21.

Külpol

Közben Macedónia bejelentette, Nikola Gruevszki kiadatását fogja kérni Magyarországtól.

A macedón rendőrség őrizetbe vette Szaso Mijalkovot, az ország titkosszolgálatának egykori vezetőjét, mert a hatóságok szerint fennállt annak a veszélye, hogy unokatestvéréhez, Nikola Gruevszki volt kormányfőhöz hasonlóan megszökhet az országból – írja az MTI.

A szkopjei Telma Televízió beszámolója szerint Szaso Mijalkovot egy szkopjei hotelben fogták el, és harmincnapos elzárást rendeltek el a számára.

A volt titkosszolgálati vezető ellen azért folyik eljárás, mert 2006 és 2016 között, Nikola Gruevszki kormányzása idején tömegesen hallgatta le politikusok és közéleti szereplők telefonhívásait. A macedón sajtó azt állítja, Nikola Gruevszki kormányzása idején a miniszterelnök után Szaso Mijalkov volt a második legbefolyásosabb ember Macedóniában.

Szaso Mijalkov már a harmadik ember, akit azért vettek őrizetbe a napokban, mert fennáll annak a lehetősége, hogy Gruevszkihez hasonlóan megszökik az országból. Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát a múlt szerdán fogták el. 
Nikola Gruevszki ellen a múlt héten adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy kérelmét kedvezően bírálták el és megkapta a menekültstátuszt.

Macedónia bejelentette, Nikola Gruevszki kiadatását fogja kérni Magyarországtól.

A hírportálok beszámolójára hivatkozva írja az MTI, hogy a macedón kormány már kedd délután elküldte a kiadatási kérelmet Magyarországnak.

Renata Deszkoszka igazságügyi miniszter kedden a sajtónak azt mondta: a kiadatáshoz szükséges dokumentumok egy részét lefordították, egy másik részét pedig utólag küldik el. "Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják" – tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.