Hatodik hete tízezrek tüntetnek Minszkben az elnök távozását követelve

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 20.

Külpol

Hackerek közzétették mintegy ezer fehérorosz rendőr személyes adatait, megtorlásképpen a hatóságok erőszakos fellépése és túlkapásai miatt.

Ismét tízezrek vonultak utcára vasárnap a fehérorosz fővárosban Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelve. Ez már a hatodik egymást követő hétvége, hogy nagyszabású tüntetések zajlanak Minszkben.

Helyszíni beszámolók szerint a demonstrálók azt skandálták, hogy "takarodj".

A hatóságok legkevesebb tíz embert vettek őrizetbe – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a rendőrség tájékoztatása alapján.

Mindeközben hackerek közzétették az interneten mintegy ezer fehérorosz rendőr személyes adatait, megtorlásképpen a hatóságok erőszakos fellépése és túlkapásai miatt.

"Amíg folytatódnak a letartóztatások, addig mi is folytatni fogjuk az adataik közzétételét. Senki nem marad azonosítatlanul, azok sem, akik símaszkot viselnek" – figyelmeztettek.

A kormány közölte, hogy meg fogják találni a kiszivárogtatásban részt vevő hackereket, és felelősségre fogják vonni őket.

Az előző napi, szombati tüntetések során 390 nőt vettek őrizetbe, de nagy részüket már szabadon bocsátották.

Mint ismert, a fehérorosz ellenzék azzal vádolja Lukasenkát, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást. A hivatalos adatok szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik elnöki mandátumát. Az eredmény ismertetését követően azonban hat hete tiltakozások kezdődtek. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Számos ellenzéki vezető külföldre menekült vagy hatósági kényszerből vagy saját elhatározásából.