Hazatérne Viktor Janukovics az új ukrán elnök beiktatása után

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. április 24.

Külpol

Távollétében hazaárulásért már elítélték, de tüntetők lelövetésével is vádolják.

Viktor Janukovics, a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán leváltott és Oroszországba menekült volt ukrán elnök vissza akar térni Ukrajnába azután, hogy Petro Porosenko átadta az államfői tisztséget utódjának - közölte a megbuktatott elnök ügyvédje, Vitalij Szergyuk.

Az orosz sajtó által megszólaltatott ügyvéd hozzáfűzte: a védelem kiáll Janukovics jogai mellett attól függetlenül, hogy Ukrajna megválasztott új elnöke, Volodimir Zelenszkij milyen álláspontot képvisel az ügyben.

Örömét fejezte ki Janukovics hazatérési tervére reagálva Jurij Lucenko ukrán főügyész a Facebookon. Hozzátette, Ukrajnában a volt elnököt bírósági ítélet várja hazaárulásért, ezen felül már előkészítették ellene a vádiratot a Majdan-tüntetők lelövetésének megszervezéséért. "Az ukrán rendvédelmi hatóságok ezért már türelmetlenül, konvojjal és bilinccsel várják" haza Janukovicsot.

Január 24-én egy kijevi bíróság 13 év börtönre ítélte távollétében a leváltott elnököt hazaárulásért, amiért segédkezett Moszkvának az Ukrajna elleni orosz agresszió végrehajtásában, a Krím félsziget elcsatolásában és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kirobbantásában. Az ítéletet Janukovics védői megfellebbezték, ezért még nem jogerős.

2014. február 18. és 20. között az euroatlanti integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések végnapjaiban a rendfenntartók rohamot indítottak a demonstrálók ellen, és éles lövedékkel nyitottak tüzet rájuk, több mint százan vesztették életüket. A vérontást elítélve a parlament több mint kétharmados többséggel február 22-én menesztette hivatalából Janukovicsot, aki akkor már menekülőben volt Oroszország felé.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.