Közzétette Manfred Weber a programját, és még Orbánnak is üzent

 • narancs.hu
 • 2019. április 24.

Külpol

Aligha üdvözli majd a magyar kormány a jogállamiságot vizsgáló új eljárásrendet és testületet, vagy épp az uniós nyomozóhatóság felállítását.

Beindította hivatalosan is csúcsjelölti kampányát az Európai Néppárt (EPP) listáját vezető Manfred Weber bajor politikus. Weber előző nap Athénban beszélt ez alkalomból, ma pedig megosztotta hivatalos programját honlapján is – írja a 444.hu.

Nincs benne nagy újdonság de 12 pontos terve most vált hivatalossá.

 • Hatékonyabb határvédelmet sürget: 10 ezer új Frontex-tisztet állítana a határokra és a partokra 2022-ig.
 • Egy „európai FBI” van tervbe véve, azaz egy közösségi nyomozóhatóság felállítása a terrorizmus és a szervezett bűnözés megfékezésére.
 • Felfüggesztené a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.
 • Jogállamisági eljárási rendet hoznának létre az unión belül, egy olyan testületet is állítanának fel, amely kifejezetten az olyan, a bírói függetlenséget, a sajtószabadságot és a jogállami intézményeket ellehetetlenítő tagállami politikákat felügyeli majd.
 • Kiemelt támogatást adna a rákkutatás javára.
 • Okos otthonok kialakításának támogatását segítené elé az idősek számára.
 • 5 millió új munkahelyet teremtene a fiataloknak.
 • Több mint 1000 elavult és felesleges uniós szabályzást szüntetne meg.
 • Alapot hozna létre, amelyből a kétkezi munkások átképzését és digitális oktatását támogatná.
 • Lakástámogatást adna fiatal házasoknak.
 • Szigorúbb szabályokat forszíroz a gyermekmunkára vonatkozóan az unión kívül is.
 • Hatékonyabb harcot folytatna a klímaváltozás ellen, az egyszer használatos műanyagok betiltására.

Nagy valószínűség szerint az európai parlamenti választások után a konzervatívok adják majd a legnagyobb frakciót. Weber pedig az Európai Bizottság következő elnöke lesz.

Weber az elmúlt időszakban egyre markánsabban szembehelyezkedett Orbán Viktorral. 12 pontja között akad olyan is, amely a „rossz magyar példára”, vagy arra is válaszul kerülhetett be a hivatalos kampánytémák közé. Ez a jogállamiságot vizsgáló új eljárásrend és testület, de alighanem a magyar kormány az uniós nyomozóhatóság felállítását sem üdvözli majd.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.